Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
OPTAG – Christiansborg har dikteret nedskæringer i antal studiepladser. Alligevel kan KU i år byde flere nye studerende velkommen end i 2014. Samtidig er karakterkravene faldet på næsten halvdelen af studierne – dog ikke de samfundsvidenskabelige, hvor snittet har fået et nøk opad.
»Tillykke. Du er optaget på Københavns Universitet.«
Den glædelige besked har siden midnat ventet på 7.641 af de mere end 17.000 ansøgere, der har ønsket at komme ind på Danmarks største universitet.
Dermed er årets kuld af nye studerende en lille smule større end i 2014, hvor 7.616 startede på KU.
Umiddelbart kunne man ellers forvente, at antallet af studerende ville falde på grund af den såkaldte dimensioneringsplan, der tvinger Københavns Universitet at skære 884 studiepladser på bachelordelen mellem 2015 og 2018.
Men der er der to forklaringer på, at der alligevel er kommet flere studerende til, siger Pernille Kindtler, områdeleder i Uddannelsesservice på KU:
»For det første skar KU frivilligt omkring 100 studiepladser væk i 2014 og kom på den måde dimensioneringen i forkøbet. Et godt eksempel er, at Jura sidste år havde skåret pladser, men i år faktisk kunne øge antallet af optagne. For det andet er der flere uddannelser, som ikke er omfattet af dimensioneringen, hvor vi har øget antallet af studiepladser«.
Til gengæld medgiver Pernille Kindtler, at man de næste år må forvente en nedgang i antallet af nye studerende, for at KU kan leve op til dimensioneringsplanens endelige mål.
Det er især er på de samfundsvidenskabelige uddannelser og på enkelte af de »hårde« naturvidenskabelige som Fysik og Matematik, at KU har øget antallet af studiepladser. Og med god grund, viser det sig.
På Det Samfundsfaglige Fakultet har ansøgernes interesse været så stor, at alle ekstra pladser er blevet taget, samtidig med at efterspørgslen har presset adgangskvotienterne op på Statskundskab (fra 10,7 til 10,8), Antropologi (fra 10,9 til 11) og på Samfundsfag (fra 8,7 til 9,9).
Sociologi og Psykologi fastholder deres høje adgangskvotienter på hhv. 10,1 og 11,4, og Psykologi topper igen i år – sammen med bl.a. Medicin – listen over studier på Københavns Universitet, der må afvise flest ansøgere.
På både Det Sundhedsvidenskabelige og Det Naturvidenskabelige Fakultet ligger adgangskvotienterne på samme niveau som sidste år. Det er igen på Naturvidenskab, man finder KU’s højeste adgangskvotient: Det kræver et snit på hele 12,1 at komme ind på Molekylær Biomedicin, hvilket er ny KU-rekord.
Anderledes ser billedet ud på Det Humanistiske Fakultet, hvor adgangskvotienterne er faldet på størstedelen af uddannelserne – og det på trods af, at man her på grund af dimensioneringen har skåret 64 studiepladser i forhold til 2014, hvilket alt andet lige burde gøre det lidt sværere at komme ind.
»På en lang række humanistiske uddannelser har der ikke været ansøgere nok,« siger Pernille Kindtler, som mener, at den ophedede debat om dimensioneringen er gået vel hårdt ud over Humaniora.
»Der har været meget fokus på dimittend-arbejdsløshed i medierne i forbindelse med dimensionerings-debatten, og det især er humaniora, som har måttet holde for i en debat, der ikke er særlig nuanceret. Det, tror jeg, har afskrækket de unge. Der har slet ikke været samme fokus på de andre uddannelser, der også er dimensioneret,« siger hun.
Generelt er det nye kuld af studerende meget orienteret mod arbejdsmarkedet, mener Pernille Kindtler:
»Der er ikke tvivl om, at ansøgerne er meget optaget af jobmuligheder, også mere end tidligere. Det er billedet, når vi snakker med ansøgerne i studievejledningen. Men det er ikke det samme, som at ansøgerne kan overskue de mange tal og informationer vedrørende jobmuligheder, der ovenikøbet ligger minimum fem år ude i fremtiden«
Når det gælder de manglende ansøgere til de humanistiske uddannelser er hun dog
fortrøstningsfuld:
»Vi optager studerende til de ledige pladser i august måned, og der plejer de humanistiske uddannelser at blive fyldt op.«
dennis.christiansen@adm.ku.dk
Se adgangskvotienterne for alle KU’s uddannelser i PDF’en herunder