Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Flere penge til forskning og færre til uddannelse, men samlet set positiv for Københavns Universitet, lyder vurderingen af finanslovsforslaget for 2008
En sjat millioner den ene vej og lidt færre den anden. Regeringens finanslovsforslag 2008 er en blandet fornøjelse for Københavns Universitet (KU) med flere penge på nogle poster og færre på andre, men samlet kan universitetet se frem til at få 25 millioner kroner mere at gøre godt med i 2008 i forhold til i år i direkte tilskud fra Universitets- og Bygningsstyrelsen. Sådan lyder den samlede konklusion fra KU´s budgetchef Thomas Buchvald Vind efter han har gennemgået lovforslaget.»Det er samlet positivt idet KU får tilført flere penge. Det skyldes særligt udmøntning af globaliseringsmidlerne, men effekten begrænses af at KU oplever generel nedgang i uddannelsestaksterne,« siger han. Han peger på at universiteterne også må afgive 0,3 procent af deres tilskud fordi regeringen skal finde penge til at finansiere politi- og fødevareforligene.
Giver og tager
Bodil Nyboe Andersen, formand for KU´s Bestyrelse, havde taget initiativ til at diskutere finanslovsforslaget på det seneste bestyrelsesmøde den 25. september for at kommunikere ud hvor meget KU reelt får ekstra i 2008 i håb om at tilpasse forventningerne til virkeligheden. »Det er et problem i forhold til forventningerne internt på universitet at politikerne konstant snakker om alle de midler der strømmer ind, men aldrig nævner alle dem der bliver støvsuget op og ryger den anden vej. De giver med den ene hånd og tager med den anden, så det nytter ikke at lave budgetter efter hvad politikerne siger, men hvad de gør,« sagde hun på mødet. Poul Erik Krogshave, næstformand for Hovedsamarbejdsudvalget, er også skuffet, selvom han mener at finanslovsforslaget ikke er en større katastrofe for KU. »Ifølge finanslovsforslaget fra august ville KU få 232 millioner kroner mere end i 2007, men så viser det sig reelt kun at være 25 millioner kroner når vores administration regner på det. Pengene må være fordampet op i den blå luft,« siger han.
Mindre til uddannelse
KU får næste år samlet 4.175 millioner kroner i direkte tilskud fra Universitets- og Bygningsstyrelsen, men det dækker over reduktioner på en række områder. Blandt andet får KU ifølge forslag til finanslov 23 millioner kroner mindre i direkte uddannelsestilskud da man skærer to procent i uddannelsestaksterne. Indfasningen af SEA-ordningen på bygningsområdet, der betyder at universiteterne skal betale husleje til Universitets- og Bygningsstyrelsen for brugen af statens ejendomme, giver faldende kapitaludgifter for 18 millioner kroner. KU får til gengæld 123 millioner kroner mere til forskning i forhold til 2007 som følge af globaliseringsforliget. Beregningerne viser ifølge Thomas Buchvald Vind at indtægterne stiger med samlet 144 millioner kroner i 2008 i forhold til i år. Udover de 25 millioner kroner ekstra fra finansloven forventer man nemlig 120 millioner kroner ekstra fra andre tilskud og indtægter. Den store post er tilskudsfinansieret forskning. Det dækker blandt andet over konkurrencemidler som forskerne henter hjem fra for eksempel forskningsrådene til at gennemføre deres forskningsprojekter.