Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
Syv studerende på Fødevarevidenskab har skrevet en kogebog der forener en stor kærlighed til mad med bred faglig viden om fødevarer. Udover en række gode opskrifter, får læseren svar på både elementære og mere kuriøse spørgsmål om råvarerne. Vi har talt med en af forfatterne, Mia Irene Kristensen
Jeres bog Madlysten udkommer i dag. Hvad er det for en bog I har skrevet, og hvad er baggrunden?
»Ingenørforeningen Danmark (IDA) havde et opslag der eftersøgte studerende til at skrive en kogebog. Og så blev vi syv sat sammen, vi læser på forskellige årgange, men vi deler en stor passion for madlavning, og det er ofte os der hænger i køkkenerne ved forskellige private arrangementer herude på Fødevarevidenskab. Af IDA fik vi adgang til en grafiker, og så ellers frie hænder til at skrive en kogebog efter vores hoveder. Arbejdet begyndte for et år siden, og nu ligger resultatet altså klar.«
Det er ikke til at sparke sig frem for nye kogebøger. Hvordan er jeres bog anderledes end andre udgivelser?
»Denne bog bærer vores mærke. Vi er ikke kokke, vi læser fødevarevidenskab for at lære om råvarer, kemi og mikrobiologi. Vi lærer at analysere fødevarer fra jord til bord, for at sige det populært, og den viden ville vi gerne formidle på en forståelig og anvendelig måde for læserne. Vi har vægtet indholdet så smag og videnskab går hånd i hånd. Mange kogebøger har et ensidigt fokus på enten ernæring, smag eller kemi. Vores tilgang er videnskabelig, men indholdet er formidlet i en lettilgængelig tone, så alle med interesse for feltet kan være med. Her er noget til nybegynderen som bare har lyst til en simpel ret, og der er noget til blærerøven som kan det hele, og som på næste date skal brillere med hjemmelavet bearnaise.«
Hvem er målgruppen?
»Bogen er et gratis tilbud til alle studerende der er medlemmer af IDA. Ikke alle ingeniører kan begå sig i køkkenet, heller ikke alle der læser fødevarevidenskab, for det er ikke er en praktisk uddannelse. Her er folk der ikke interesserer sig for madlavning. Den brede målgruppe er studerende med en naturvidenskabelig interesse – studerende er jo tit nysgerrige på ny viden, men det er jo ikke sikkert at ikke-naturvidenskabelige studerende synes det er vigtigt at vide hvorfor man for eksempel kan blive høj af at spise muskatnød … «
Jeg tror du tager fejl – humanisterne er altid friske på tips til en god rus …
»Ha, ha, du har sikkert ret – dårligt eksempel. I bogen kan man hente al mulig viden: Hvad er det nu lige umami er? Hvad vil det vil sige at være sukkerafhængig? Hvor tit skal karkluden skiftes? Hvilken betydning har oliens kvalitet? Hvorfor har vi så godt af omega 3-fedtsyrer? Og så videre. Så vi skriver om kemi, teknologi og fysiske processer i køkkenet og i kroppen. Svaret på hvorfor fløden skummer når vi pisker den, er jo fysisk, og den viden forener vi med vores viden om råvarekvalitet. Og det har været superspændende, for det er selvfølgelig en helt anderledes måde at formidle viden på end når vi sidder og nørder med vores videnskabelige rapporter.«
Skal man have råd til safran for at have gavn af jeres bog?
»Nej. Retterne er SU-venlige, og vi har sparet på de mere eksotiske ingredienser. Til gengæld har vi opfundet et lille symbol ved navn trylle-trylle (tips og tricks, red.) der giver inspiration til alle der har mod på at ‘løfte’ retterne med andre, måske mere kostbare eller sjældne, ingredienser. Alle kan være med. Der er også tips til vegetarer, fx om at kyllingen kan erstattes med smørbønner eller kikærter og så videre.«
Hvor kommer opskrifterne fra?
»Vi har alle syv haft vores favoritter med under armen. Og så har vi kokkereret og voteret, og kun de aller-allerbedste opskrifter har fundet vej til bogen. Resultatet er et miks af klassiske og moderne retter. (Der er også et afsnit om tømmermændsmad, red.) Det kan være en opskrift fra mormors gemmer som vi har justeret på og tilsat bananer og chokolade, og så er det blevet til vores opskrift. Alle retter er så testet på familie og venner. I bogen har vi selv tilberedt al maden på billederne, og en medstuderende har fotograferet retterne. Maden er ikke stylet, og vi har ikke brugt gasbrænder eller andet for at pynte på billederne.«
I skriver en introduktion til makroernæringsstofferne med den videnskabelige forklaring på molekylernes opbygning, cellestruktur, etc., men I skriver også om god køkkenhygiejne. Har I skrevet en moderne Frøken Jensen for ingeniører?
»Ja, det kan man godt sige at vi har.«
gbg@adm.ku.dk