Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

For første gang går Tietgenprisen til et forskerpar

Navne — De ved, hvem der ejer internettet. Det hædres de med 500.000 kroner for.

Hvem er de?

De færreste danskere går nok og tænker over fundamentet for vores digitale samfund, når de kommunikerer med andre på internettet.

Men der er en masse udstyr, der skal være på plads og fungere, før vi kan tjekke vores bankkonto, logge ind på Skat, se Netflix eller bruge andre digitale tjenester.

Derfor har kommunikationsforskerne Signe Sophus Lai og Sofie Flensburg, der begge er adjunkter på Institut for Kommunikation ved Københavns Universitet, arbejdet siden 2017 på at finde ud af, hvad vi egentlig er afhængige af for at få det digitale samfund til at fungere.

De to forskere er især interesserede i at undersøge, hvordan den internetbaserede kommunikation er formet af strukturelle forhold som for eksempel lovgivning og økonomi.

De mødte hinanden, da begge som ph.d.-studerende var i gang med at nærme sig deres fremtidige undersøgelse af digitaliseringens kritiske infrastruktur på hver sin måde.

»Jeg var interesseret i at finde ud af, hvordan statens muligheder for at regulere medierne ændrede sig i overgangen fra analog kommunikation til et internetbaseret kommunikationssystem,« siger Sofie Flensburg.

For Signe Sophus Lai begyndte det et andet sted:

»Jeg var interesseret i at finde ud af, hvordan almindelige danskeres muligheder for at gå på nettet er rammesat på en helt anden måde end i andre steder af verden,« siger hun.

I dag samarbejder de i et kontor på Søndre Campus om at kortlægge, hvordan den internetbaserede kommunikation er formet af forskellige strukturelle forhold. Særligt er de optaget af, hvordan man beskriver forholdene på en systematiseret måde, så det bliver muligt at sammenligne digital infrastruktur på tværs af forskellige lande, virksomheder eller organisationer.

Hvorfor læser jeg om dem nu?

Begge forskere har været med til at sætte spørgsmålet om digital infrastruktur på den forskningsmæssige og politiske dagsorden.

For den indsats modtog de i november 2024 Tietgenprisen og 500.000 kroner, som de vil bruge til at videreføre deres arbejde med at kortlægge kontrollen med den digitale infrastruktur. Det er en kontrol, der blandt andet påvirker danske virksomheder og offentlige institutioner, der bruger hardware og software fra store, globale teknologivirksomheder.

Signe Sophus Lai og Sofie Flensburg er begejstrede for, at de som de første nogensinde har modtaget Tietgenprisen som et forskningspar, for de mener, de er et forskningsfællesskab, der undersøger alle mulige lovmæssigheder bag den digitaliserede infrastruktur.

»Vi har studeret, hvem der ejer infrastrukturen, hvordan de tjener pengene, hvem der udbyder den, og hvilke markedsaktører der er i spil. Vi har desuden set på det historiske perspektiv: Hvordan kontrollen er blevet reguleret politisk,« siger Signe Sophus Lai, og Sofie Flensburg tilføjer:

»Vores mål at kunne sige noget om samfundsmæssige forandringer. Kommunikationsvidenskaben har nemlig altid haft en tradition for at studere, hvordan historiens udvikling er præget af kommunikationsteknologier,« siger Sofie Flensburg.

Hvor er det nu lige, jeg kender dem fra?

Du kan have mødt dem, fordi de begge har forsket i kritisk digital infrastruktur ved Københavns Universitet i syv år.

De underviser begge på uddannelsen Kommunikation og IT, og så har de begge hver deres familie med to små børn og bor på Nørrebro, hvor de derfor færdes en del – og gerne sammen.

»Det er vi virkelig kendte for, og hvis jeg er i byen alene, bliver jeg ofte spurgt om, hvor min workwife er. Så vi er kendt for vores fællesskab,« siger Sofie Flensborg.

Og Signe Sophus Lai siger:

»Når jeg fortæller andre om, at det går godt derhjemme med min partner og mine børn, så spørger de ofte: Hvad så med dit andet parforhold?«

Skal jeg gøre noget?

Sofie Flensborg og Signe Sophus Lai er meget aktive i samfundsdebatten, og de har skrevet en kronik til altinget.dk. De har tillige bidraget til Magtudredningen 2.0 med essayet Infrastrukturel magt i digitale samfund.

Og på Spotify kan du høre en podcast, hvor de fortæller om, hvem der ejer internettet, og hvor skrøbeligt, det er.

De to forskere har desuden lavet en tænketank om digital Infrastruktur, der bør være uafhængig, kritisk og debatskabende og så er de forfattere til bogen Gateways fra 2023.

Seneste