Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Det Juridiske Fakultet lytter nu til protesterne over undervisning til klokken 20 og opretter daghold for studerende med børn. Studerende med lang transporttid er stadig utilfredse
Studienævnet på Jura erkender nu at man har et særligt ansvar for at sikre at studerende med børn har mulighed for at følge undervisningen. Det sker efter de studerende havde klaget over at de skulle have undervisning fra klokken 18 til 20 to dage ugentligt og to dage fra klokken 16 til 18 på tredje semester.
»Det vi kan gøre her og nu er at lave et forældrehold med undervisning i dagtimerne. Det er primært begrundet i et ligestillingshensyn da det først og fremmest er mødre der har et problem med at følge undervisningen om aftenen,« siger studieleder Mette Hartlev. Hun oplyser at 18 studerende har ansøgt om at komme på det nye dagshold, heraf har de 14 børn. Så samtlige forældre, uansat om de er enlige eller har en samlever, kommer nu på det nyoprettede daghold.
Blandede følelser
Katja Aistrup der er mor til Thure på tre år, er lykkelig for at hun snart kan komme til undervisning igen. Hun er dog nervøs for at være kommet så langt bagud at det bliver svært at bestå faget. »Jeg er ked af det har taget så lang tid at finde en løsning, og jeg føler med mine medstuderende der bor langt væk og har et reelt problem selvom de ikke har børn. Jeg synes det er underligt at det åbenbart kræver at du har børn og brokker dig at få undervisning på et ordentligt tidspunkt,« siger hun. Eva Verbik, der også læser jura på tredje semester, synes ikke det er godt nok at der kun kommer et daghold for forældrene selvom hun erkender at de står med det største problem. Hun bor selv i Albertslund og har en times transport til og fra universitetet. Da hun har undervisning mellem klokken 8 om morgenen og klokken 20 om aftenen og ikke kan nå hjem i mellemtiden, bliver det nogle meget lange dage. »Det største problem for mig er ikke de sene timer, men at jeg er bundet inde i byen i 12 timer. Det gør det vanskeligt at have et fritidsjob som jeg er nødt til da jeg har store udgifter til transport og husleje. Og så har jeg pludselig fået en pæn ekstraudgift til mad da man ikke kan have madpakke med til hele dagen. Det stresser mig virkelig, og så er det svært at følge med i undervisningen så sent,« siger Eva Verbik. Hun frygter at det vil skabe splid blandt de studerende og ødelægge studiemiljøet hvis der ikke kommer en løsning for dem alle.
Fri os for mellemtimer
Ifølge studieleder Mette Hartlev arbejder Studienævnet på at lave hele skemaet om fra årsskiftet så ingen studerende på andet år skal have undervisning efter klokken 18. Hun kan dog på nuværende tidspunkt ikke garantere at det lykkes da det står og falder med at man kan finde ledige lokaler. »Vi har virkeligt lært noget af denne sag. Ifølge Studienævnets retningslinier skal man forsøge at undgå mellemtimer. Hvis ikke det kan lade sig gøre, har Studienævnet ment at det var bedre at have en større samlet klump mellemtimer som man kunne bruge til at læse end flere spredte timer. Men det ser ud til at de studerende foretrækker noget andet,« siger hun. Mette Hartlev vil nu have lavet en samlet evaluering af faget på tredje semester for at få et præcist billede af de studerendes ønsker. Katja Aistrup mener dog ikke at en garanti om undervisning senest til klokken 18 løser det grundlæggende problem for de studerende med børn da det er senere end institutionernes åbningstid. »Alle burde som udgangspunkt kunne følge den normale undervisning,« siger hun.