Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
LÆGEMIDLER - Bevillinger på i alt 21,2 millioner kroner fra Lundbeckfonden og Det Europæiske Forskningsråd sikrer, at en forsker fra Københavns Universitet kan lede arbejdet med at finde nye signalstoffer, der passer til receptorer, som forskerne ved sidder inde i cellemembranerne i kroppen.
Forskningsprojekt: Determination of Orphan Receptor PHysiological Agonists and signals
Ledende forsker: David Gloriam, lektor ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på KU’s Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Formål: At karakterisere ‘forældreløse receptorer’ i cellemembranen og udvikle kemiske forbindelser, der kan blokere receptorsignaler inde i cellen.
David Gloriam er specialist i bioinformatik og lektor ved Københavns Universitet (KU), og han er førende inden for sit arbejdsområde.
Fra det Europæiske Forskningsråd (ERC) fik han en bevilling på 11,2 millioner kroner til sin forskning i 2014. Det er et krav fra ERC, for at en forsker kan komme i betragtning til en bevilling, at forskeren skal være blandt de bedste i verden.
Han er også lige blevet udnævnt til fellow af Lundbeckfonden, og han har i den forbindelse modtaget 10 millioner kroner til sin forskning i de såkaldt ‘forældreløse receptorer’.
I cellermembranerne i kroppen sidder der receptorer, som kan modtage beskeder udefra, men kun hvis det rette signalstof kommer forbi.
‘Forældreløse receptorer’ kaldes de receptorer, hvis tilhørende signalstoffer endnu ikke er opdagede.
David Gloriam har allerede opdaget en hel række forældreløse receptorer. Dem vil han, med bevillingerne fra Lundbeckfonden og ERC, prøve at karakterisere, så de kan finde deres faste hjem i den menneskelige fysiologi.
Det er David Gloriams håb, at de forældreløse receptorer vil kunne fungere som helt nye angrebspunkter til design af lægemidler, og det er et forskningsområde, han har arbejdet med igennem mange år, så bevillingerne og de nye mulighyeder er et gennembrud for ham.
»Da jeg fik bevillingen fra Lundbeckfonden følte jeg en utrolig stor glæde. Jeg har arbejdet med forældreløse receptorer i 10 år, og indtil for bare et år siden vidste jeg ikke, om min forskningsgruppe ville forsvinde, hvis jeg blev arbejdsløs. Nu kan min gruppe vokse, og jeg kan arbejde sammen med de førende inden for mit forskningsområde, både på instituttet og internationalt,« siger David Gloriam.
Sin daglige gang har han på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på KU’s Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Bevillingerne rækker foreløbig til de næste syv års arbejde.
anfj@adm.ku.dk