Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Antallet af henvendelser for at få psykologbistand er steget med 133 procent på et år
Et stigende antal ansatte på Københavns Universitet (KU) har så store problemer med stress, mobning og chikane at de må have psykisk krisehjælp. Således var 66 ansatte sidste år så langt ude at de henvendte sig til Arbejdsmiljøsektionen for at blive henvist til psykolog. En stigning på 133 procent i forhold til året før.
»Vi har folk i røret der er helt ude af den. De oplever at deres arbejdsmæssige situation er så uoverskuelig at de på et tidspunkt er gået helt ned med flaget,« siger sektionsleder Jørgen Thomsen.
Ladt i stikken
KU har siden 2004 haft en aftale med JobLiv Danmark om at yde psykisk krisehjælp til den ansatte. Ifølge Conni Lachenmeier, chefkonsulent ved JobLiv Danmark, handler 90 procent af henvendelserne om stress, konflikter og mobning. Det typiske billede er at de ansatte er bekymrede over de mange forandringer på universitetet, og om der er plads til dem i den nye struktur. De føler at de ikke kan klare de mange nye administrative opgaver de bliver pålagt, og at de bliver ladt i stikken af ledelsen.
»KU er midt i en stor forandring der sætter sig nogle dybe spor blandt de ansatte. Man kan kun håbe at processen går hurtigt så folk kan få lidt ro på igen,« siger hun.
Mange KU-ansatte klager over at der er en uklar ledelsesstruktur på deres arbejdsplads; der er ingen der tager sig af dem; og de aner ikke hvem der skal løse eventuelle konflikter. »Der har været et stort hul fordi der har manglet personaleledelse, men det er mit indtryk at man forsøger at gøre noget ved problemerne med den nye organisationsstruktur,« siger Conni Lachenmeier.
Stigende behov
Poul Erik Krogshave, næstformand i Hovedsamarbejdsudvalget, mener at en del af stigningen kan forklares med at tilbuddet om psykisk krisehjælp efterhånden er blevet mere kendt blandt de ansatte siden starten i 2004, men han frygter at mange fortsat ikke har hørt om ordningen og går rundt med problemer uden at søge hjælp. »Det er helt sikkert at de mange nye initiativer og tiltag gør folk usikre, siger han.
Også Jørgen Thomsen, sektionsleder i Arbejdsmiljøsektionen, forventer at stadig flere vil henvende sig for at få hjælp de kommende år. »Det er en stor overvindelse for mange at sige at det hele er for meget og at de har brug for hjælp, men det er langsomt ved at gå op for folk at ordningen eksisterer, og at mange frygter hvad forandringerne betyder for deres arbejde,« siger han. Ifølge Jørgen Thomsen er det psykiske arbejdsmiljø et af de største arbejdsmiljøproblemer i øjeblikket, og det kan koste millioner hvis nøglemedarbejdere må sygemelde sig i længere tid.