Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Fornavn, familie og fremtræden: På sociale medier diskuteres kvindelige politikere helt anderledes end mandlige

Kønsbias — Kvindelige politikere omtales mindre respektfuldt på nettet end deres mandlige kollegaer. Det stiller kvinder i politik og hele samfundet dårligere, mener en af forskerne bag ny undersøgelse.

Selv om 40 procent af Folketingets medlemmer efter det nært overståede valg er kvinder, og selvom man aldrig har haft flere kvindenavne at sætte kryds ved på stemmesedlerne i Danmark, er der stadig stor forskel i opfattelsen og omtalen af mandlige og kvindelige politikere.

Det har Karolina Stańczak fra Datalogisk Institut ved Københavns Universitet forsket i. Det seneste år har hun og hendes kollega, Isabelle Augenstein, analyseret mere end ti millioner kommentarer om mere end 300.000 politikere på det sociale medie Reddit, og resultaterne taler et tydeligt sprog.

»Mandelige og kvindelige politikere bliver diskuteret lige ofte,« fortæller Karolina Stańczak og uddyber:

»Men når de kvindelige politikere omtales, er det i et betydeligt mindre respektfuldt sprog.«

I sin forskning har hun fundet ud af, at kvinder i politik ofte kun omtales ved fornavn, og at deres mandlige kollegaer i modsætning bliver kaldt ved både for- og efternavn. Forskningen viser også, at kvindernes tøj, udseende og familieforhold langt oftere bliver diskuteret end mændenes.

Forankret politikersyn

Formålet med Karolina Stańczaks forskning har været at kortlægge kønsbias i omtale af politikere. Alligevel har forskeren på baggrund af socialvidenskaben også et bud på, hvilke årsager der ligger bag.

»Vi har et billede i hovedet af en politiker som den her stærke, seriøse, handlekraftige mand, og fordi kvindelige politikere ikke passer ind i den her forestilling, bliver de ikke behandlet med samme respekt,« vurderer hun.

»Det kan også have noget at gøre med, at vi forbinder kvindelige politikere med det at være mor,« siger hun og bruger den tidligere tyske kansler, Angela Merkel, som eksempel.

»På trods af hendes kæmpe karriere og magt blev hun ofte beskrevet som en mor, og man forbinder mere en mor med varme og nærhed end med autoritet.«

De forskellige måder, vi omtaler mænd og kvinder på, kan have store konsekvenser, fortæller Karolina Stańczak.

»Vi risikerer at stemme på en mandlig politiker frem for en kvindelig, selvom de har samme meninger, fordi mænd ganske enkelt passer bedre ind i vores forestilling om en politiker.«

Ubevidst bias

Artiklen om kønsbias handler om politikere fra hele verden, og selvom forskerne har undersøgt betydeligt færre danske politikere end udenlandske, er der imidlertid intet, der tyder på, at Danmark afviger fra den globale kønsbias.

»Vi skal helt sikkert undersøge det noget mere, men det ser ud, som om tendensen også findes i Danmark,« siger Karolina Stańczak og fortæller, at især danske politikere som Mette Frederiksen, Margrethe Vestager og Anders Fogh Rasmussen, der alle har et internationalt ry, bliver diskuteret på Reddit.

»Det taler jo meget godt ind i det interview, Mette Frederiksen gav lige op til valget, hvor hun sagde, at hun bliver opfattet anderledes, fordi hun er kvinde. Jeg vil ikke bekræfte det med 100 procents sikkerhed, men vores forskning viser, at det sagtens kunne være tilfældet.«

Karolina Stańczak fortæller, at hun langt fra er færdig med at beskæftige sig med emnet. Hun og hendes kollegaer har flere projekter på vej og vil også gerne se på, hvordan vi omtaler eksempelvis diplomater.

»Det er virkelig svært at ændre kulturelle normer og måder at tænke på. Det tager mange, mange år,« slår Karolina Stańczak fast.

»Vores forskning ændrer ikke noget her og nu, men den er virkelig vigtig, fordi den gør os klar over nogle bias, vi måske ikke vidste, at vi havde. Det er vigtigt at reflektere over, når vi for eksempel stemmer.«

Seneste