Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK MANDAG - Forskere usikre på karrieren - KU-forskere i gennembrud til kvantekommunikation - Eva Smith: Hårde domme vækker opsigt - 16 KU-forskere får fod under egen forskergruppe - »Der er gået McDonald´s i universitetet« - Direktør: Flyt energiforskning til universiteterne - Gratis-praktikanterne er bundproppen på det kreative arbejdsmarked - Forsker: Opgiv urealistisk højt uddannelsesmål
En fjerdedel af forskerne på danske universiteter er usikre på, hvilke krav de skal opfylde for at komme videre i deres karriere, viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen af forskeres karriereveje, mens en topforsker siger, at »sådan er vilkårene«. Det skriver Berlingske Tidende.
Forskere fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet står bag (endnu) et gennembrud inden for kvantekommunikation, skriver Ingeniøren.
»Storbritannien har nærmest udviklet sig til et uland,« siger professor og dr.jur. Eva Smith fra Københavns Universitet om graden og længden af de domme, som er givet til unge i Storbritannien i kølvandet på urolighederne for nylig. Hun tror heller ikke, at de hårde domme løser noget som helst. DR2 Deadline, kl. 22.30, torsdag 18. august 2011.
Det Frie Forskningsråd har uddelt Sapere Aude-bevillinger. En af modtagerne er KU-lektor Rasmus Fensholt, som får 8,6 millioner kroner til sin forskning i ørkenspredning. Det skriver nyheder.ku.dk. Københavns Universitet gafler en stor del af bevillingen, idet 16 af de 33 forskere, der får en bevilling, er ansat ved KU. I alt uddeler Det Frie Forskningsråd 250 millioner kroner.
Det markedsorienterede universitet er virkelighed, og de studerende har afsløret, at universitetet er blevet en skole eller et college. Universitetet er en kulisse fra guldalderen, der lever af sit traditionelle renomme, og det forunderlige er, at det hele er sket, uden at en ide om et nyt universitet først er blevet diskuteret, skriver lektor, dr. phil. Hans Hauge fra Aarhus Universitet i en kommentar i Politiken.
Forskning og udvikling af energiteknologier, som først kan betale sig om ti-tyve år, skal ikke støttes i virksomheder, men skal tilbage på universiteterne. Det siger direktør Thomas Koch til Ingeniøren. Han er angiveligt en erfaren spiller på området og har selv levet godt af det, men systemet virker bare ikke, som det er i dag, og bør derfor laves om, mener han.
Nyudklækkede akademikere – forbered jer på det her: Hvis I vil ind i den kreative klasse i vigtige og indflydelsesrige brancher som politik, medier, film og underholdning – så skal I begynde som ulønnede praktikanter. Og har I ikke råd til at arbejde gratis, så er det bare ærgerligt, skriver Information.
En forsker bag det hidtil største forskningsprojekt om frafald på ungdomsuddannelserne slår fast: Politikerne har for høje ambitioner, når de ønsker, at 95 procent af alle unge skal have en ungdomsuddannelse. Det er lektor Klaus Nielsen fra Aarhus Universitet, der siger det til Politiken, men hverken regeringen eller Socialdemokraterne vil opgive 95 procents-målet.
anfj@adm.ku.dk