Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
I FORSKERLÆRE – Hvad skal der til for at få gymnasieelevers øjne op for forskergerningen? Et netop afsluttet projekt fra to københavnske gymnasier har et bud. De deltagende forskere fra KU er begejstrede.
‘Fuck dig, din luder – en undersøgelse af brugen af bandeord gennem generationer’.
Det er ikke titlen på en ph.d.-afhandling på et universitet, men titlen på en opgave udført af gymnasieelever fra Christianshavn Gymnasium og Nørre Gymnasium i en del af et fælles projekt ‘Forskerpraktik’, hvor eleverne fik grundig vejledning fra rigtige forskere.
Cirka syv forskere fra Københavns Universitet (KU) meldte sig frivilligt som vejledere for eleverne. I opgaven ”Fuck dig, din luder” hed vejlederen professor Anne Holmen fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet på Amager.
Anne Holmen har oplevet det som nærmest livgivende’ at have deltaget i projektet.
Hendes elever ønskede blandt andet at undersøge anvendelsen af ordet ‘fuck’ hos bedsteforældregenerationen i forhold til deres egen. Var ordet fx provokerende for nogen og ikke for andre? Eleverne havde på forhånd en fornemmelse af, at det var tilfældet. Projektet skulle lære dem at undersøge det metodisk.
»Mine tre elever var nogle meget dygtige unge damer. De havde masser af metodebevidsthed, kunne skelne imellem formen og betydningen af ordet (‘fuck’), og de var gode til at stille spørgsmål. De fremlagde også deres opgave virkelig godt,« siger Anne Holmen.
Hun understreger, at eleverne valgte deres projekt, fordi de var reelt interesserede i sprogvidenskab, og de havde et rent analytisk formål med det; der var intet politisk i det for dem.
Et andet projekt hed ‘Somaliland – Where The Modern Meets The Traditional’. Her var Toke Wolff, ph.d.-stipendiat fra Center for Afrika under Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet (KU) vejleder for to gymnasieelever.
Spurgt om, hvorfor han sagde ja til at bliver vejleder på projektet, kommer svaret:
»Når man er ph.d.-studerende, bliver man meget glad, når nogen interesserer sig for det emne, man arbejder med. Det motiverede mig til mit ‘ja’.«
Han fik chancen, da en medarbejder fra Forskerpraktik henvendte sig til KU om, at to gymnasieelever med interesse for Somaliland og Afrika ledte efter en vejleder. Derefter fik Toke Wollf en mail fra sin dekan med et tilbud, han følte, han ikke kunne afslå.
Helen Cook er også en KU-forsker, der valgte at blive vejleder på Projekt Forskerpraktik. Hun er ph.d.-studerende fra Center for Protein Research på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.
Hun mener også, Forskerpraktik hjælper de videnskabelige uddannelser på vej og at projektet er meget værdifuldt. Hun kan desuden lide at undervise, fordi det er en udfordring for hende at skulle forklare stoffet på det rigtige niveau og samtidig få så mange detaljer med som muligt.
Hendes interesse for at deltage havde at gøre med at give andre en chance, hun gerne selv ville have haft.
»Jeg ville selv have været begejstret for, dengang jeg gik på gymnasiet, hvis nogen havde givet mig muligheden for at være med i sådan et projekt,« siger Helen Cook.
anfj@adm.ku.dk