Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK MANDAG - Ny bog: Forskere er i ondskabsfuld kamp om pengene - Daglejere fylder halvdelen af universitetet - Forskere skriver for meget og læser for lidt - AAU bygger bro mellem studie og job - Højtuddannede jobansøgere tvinges til Robinson-agtig duel.
Den interne kamp mellem forskere i den danske universitetsverden om eksterne midler frister til at lave uredelig forskning, og medfører, at kulturen i den danske forskerverden er rådden, står der i en ny bog ‘Inden for murene – uden for rammerne’ skrevet af journalist og forfatter Claes Lautrup. Det skriver avisen.dk. Bogen gennemgår forholdene især inden for de sundhedsvidenskabelige miljøer, hvor også hjerneforskeren Milena Penkowa slog sine folder. Her skulle albuerne ifølge Claes Lautrup være særligt spidse.
De sidste fem år er andelen af løstansatte videnskabelige medarbejdere – såkaldte daglejere – vokset voldsomt. Det har ellers aldrig været meningen, at en så stor en del, i dag halvdelen, af universiteternes ansatte skulle udgøres af løstansatte, skriver Information, side 23, mandag 8. oktober 2012. Forskerforum.dk, der har undersøgt udviklingen i ansættelsesformerne, skriver, at en for lille del af fastansatte blandt andet kan resultere i, at de studerende ikke får forskningsbaseret undervisning.
Forskere skriver og skriver til internationale videnskabelige tidsskrifter, men det er bare ikke særligt samfundsrelevant, skriver ph.d. Claus Holm fra Aarhus Universitet selv i et indlæg i Berlingske. Det betyder, at forskernes artikler bliver ikke læst, og at de videnskabelige tidsskrifter er kommet til at udgøre overskudslagre for viden, ingen efterspørger, hverken forskere eller praktikere.
Fagforeningen Djøf slår alarm over en ny trend, hvor jobansøgere bliver bedt om at forklare, hvorfor en anden ansøger skal smides ud fra jobsamtalen, skriver Information. To ansøgere kan for eksempel sidde over for hinanden til en jobsamtale og skal så på skift påpege hinandens dårligste egenskaber. Djøf kalder det en forskruet måde at holde jobsamtaler på og anbefaler akademikere at lade være med at søge stillinger, der kræver den slags ansættelsesforløb, med mindre man virkelig er parat til at være en del af en virksomhedskultur med revolversalg og vakkelvorn etik.
Aalborg Universitet (AAU) har med succes oprettet et center for at styrke nyuddannedes selvtillid, når de skal søge arbejde, skriver ingeniøren.dk. Af 61 unge, der har fået hjælp af centret til at lægge en jobstrategi, er de 50 kommet i arbejde. De offentlige jobcentre kan have svært ved at hjælpe akademikere, siger karrierekonsulent Camilla Lynge fra AAU.