Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Forskere på bloggen

Medicinsk Museion på Københavns Universitet deler gerne ud af de gode erfaringer med blogmediet der både forstærker forskernes muligheder for networking og skaber grobund for en mere demokratisk forskningsformidling

Det er ikke kun på universiteterne i USA og England at teknologibevidste studerende og forskere etablerer weblogs.

På Københavns Universitet begynder forskerne også at få øjnene op for blogmediet. Medicinsk Museion der er en enhed under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet som beskæftiger sig med historisk-kulturelle studier af den moderne biomedicin og bioteknologi, er i front og etablerede allerede sidste efterår sin egen forskerweblog.

Medical Museion Weblog adskiller sig fra de mange private blogs der skyder frem hele tiden ved at være en gruppeblog styret af flere brugere.

Forskerbloggen er ikke bare KU’s første, men ifølge adjunkt ved Danmarks IT-Universitet Lisbeth Klastrup også Danmarks første aktive og fungerende forskerblog.

Lisbeth Klastrup har oprettet en weblog hvor hun offentliggør lister over de danske forskere som det lykkes hende at tracke som bloggere.

Den seneste optælling af danske forskerweblogs er fra februar 2005, og Medical Museion Weblog står her som den første og eneste kollektive weblog i Danmark. På listen står også en stribe andre danske forskerweblogs, men de administreres af kun en forfatter.

Skab netværk på bloggen
I dag findes der cirka 20 millioner blogs i cyberspace. Heraf er cirka halvdelen aktive. Det anslås at antallet af blogs fordobles cirka hver femte måned.
Forskerweblogs udgør kun en lille del af de mange blogs der findes i blogsfæren.

Leder af Medicinsk Museion, professor Thomas Söderqvist, der er initiativtager til KU’s første forskerweblog, ser mange fordele ved at bruge blogmediet i forskningssammenhæng.

»Vores blog er et eksperiment i at udvikle en forskningskultur. Mediet er i meget hurtig teknisk udvikling, men det afgørende er den kulturelle proces.

Bloggens succes står og falder med om den kan bidrage til at udvikle forskningsområdet,« siger Thomas Söderqvist der planlægger en international workshop sammen med blandt andet Lunds Universitet og IT-Universitetet til næste år med forskerbloggere fra hele verden.

Medical Museion Weblog fungerer både som opslagstavle, nyhedsbrev, dagbog og internt diskussionsforum, men Thomas Söderqvist er ikke i tvivl om at webloggen først og fremmest bidrager til networking.

»Det primære er at styrke kommunikationen mellem vores forskergruppe og kollegerne rundt om i verden. Fordelen med blogmediet er at alle med interesse for forskningsområdet kan følge med og blande sig – og det gælder uanset om de sidder på 3. sal på Medicinsk Museion i København eller på London School of Economics i England,« siger Thomas Söderqvist.

En af blogmediets andre fordele er dets fleksibilitet i forhold til almindelige hjemmesider.

»En weblog forener e-mailens uformelle karakter med hjemmesidens finesser. På en weblog er skærmfunktionerne lige så nemme at bruge som e-mailen. Og til forskel fra e-maillister kan man lave et lækkert layout og tilknytte links, billeder og lange tekstbilag.

Så bloggen forener hjemmesidens, nyhedsbrevets og e-maillistens fordele, men uden alle ulemperne,« siger Thomas Söderqvist og tilføjer at det største problem med det nye medie er at vænne forskerne til at bruge det.

Det er nok mest et generationsfænomen da op mod 90 procent af alle bloggere er mellem 20 og 30 år.

På forskerens skulder
Med oprettelsen af Medical Museion Weblog har forskergruppen opdaget en hel ny måde at formidle forskning på.

I øjeblikket er der cirka 200 hits om dagen på forskerbloggen. En del af besøgene er fra forfatterne selv, men resten er udefrakommende der kigger forbi af ren interesse.

»Vi forventer at få en anderledes forskningsformidling med forskerbloggen. Almindelige hjemmesider er tunge at arbejde med og præsenterer altid forskningens færdige resultater.

Vores blog giver mulighed for online-formidling, og bloglæseren kan følge med i forskerens værksted. Man kan blande sig, kommentere og skabe dialog med forskeren direkte på bloggen.

I stedet for den traditionelle envejskommunikation fra eksperter til et måbende publikum, så åbner webloggen en tovejskanal. Det giver mulighed for en mere direkte og demokratisk forskningsformidling,« slutter Thomas Söderqvist optimistisk.

Læs mere på Medical Museion Weblog, www.corporeality.net/ museion/index.php?p=104 og www.klastrup.dk/
forskerblogs/.

Seneste