Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
Powershopping med en forsker i hælene, oversættelse af slang og vejen til en sjovere opvask var bare nogle af de oplevelser KU-forskere bød på da de rykkede ud til folket under Forskningens Døgn
Kan I lide at vaske op?« spørger to unge mænd i hvide kitler tilskuerne på torvet ved Frederiksberg Station.
Nej, publikum ryster på hovedet. Men de to KU-studerende Kim og Andreas der åbner Forskerstien i den lune majsol, elsker at vaske op.
Hvorfor får publikum en eksplosiv smagsprøve på et par minutter senere da et festfyrværkeri af solgult skum sprøjter flere meter op i den klare blå himmel.
Det gibber i publikum, og flere stimler sammen om det farverige kemishow hvor de også får lov at smage lynnedkølede skumfiduser og opleve Hindenburg-katastrofen kort.
De kemiske artister fra Cirkus Naturligvis er langt fra de eneste der byder på folkelig forskning denne fredag eftermiddag hvor Forskningens døgn netop er blevet skudt i gang.
I telte overalt på torvet har forskere og andet godtfolk slået sig ned. Men i stedet for håndaflæsninger, skæggede damer og stærke mænd er teltene fyldt med forskerspirer med tykke bøger, reagensglas og masser af spændende viden så forbipasserende og handlende på Frederiksberg kan få et skævt kig ind i forskningens verden.
I Humanioras telt kan supershoppere få analyseret deres adfærd af specialestuderende Kitt Boding fra Center for Tekstilforskning på KU.
»Powershopping med en forsker i hælene,« står der på et lidt uanseeligt skilt. En flok gymnasieelever slentrer forbi uden at få øje på det gode tilbud, men så slår Kitt selv til:
»Har I lyst til at svare på nogle spørgsmål om mode og tøjstil?« En fyr med kasket og en med blød hat vil gerne være med og slår sig ned sammen med Kitt på fortovskanten og svarer engageret på spørgsmål om mærkevarer, signaler og indkøbsvaner.
Slang og multietnolekt
Mia og Julie der går i 9. klasse på Nyelandsvejens Skole kigger ind i sproglaboratoriet ved siden af.
Forskningsassistent Pia Quist fra Afdeling for Dialektforskning sidder klar ved siden af en stak opslagsværker om slang, frække ord og gadesprog. Hun har netop forsvaret sin ph.d.-afhandling om moderne københavnsk og tilbyder de forbipasserende at få oversat slang.
Mia og Julie kender godt de fleste slangord som Pia præsenterer dem for, men får også et par nye udtryk med hjem. Og selv om de to veninder synes det mest er en drengeting at finde på nye ord, så har de noget dugfrisk slang lige til forskerens samling.
»Sketch siger man tit om
noget der er mærkeligt. Wag betyder også mærkeligt, men godt på samme tid« fortæller Mia: »Ja, og ‘oh ned’ betyder sødt.«
For Pia er det spændende
at komme ud og møde folk og høre hvad de har at sige.
»Det er jo dialektforskningens nye udfordring at beskrive hvordan vi taler københavnsk og dansk i dag,« siger Pia der især har undersøgt den københavnske multietnolekt på Nørrebro.
»Vores sprogsamfund ser anderledes ud i dag fordi mange af dem der er bosat i København kommer fra andre dele af landet og verden.
Det at komme et sted fra kommer derfor også til at betyde noget andet end tidligere. Når alle flytter sig er det ikke så vigtigt hvor man er født. Derfor kan Jokeren synge at han er fra Christianshavn selvom han er født i Hillerød,« siger Pia Quist.
Forskningens Døgn er en årligt tilbagevendende begivenhed arrangeret af Videnskabsministeriet. Formålet er at vække interesse for forskningens metoder, processer og
resultater hos den brede befolkning.
Årets tema var ‘På sporet af fremtiden’, og 23 kommuner landet over var vært for arrangementer med noget for enhver smag.