Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
Festival — KU rykker ud i virkeligheden, når forskere i hele landet deler ud af deres viden i anledning af Forskningens Døgn.
Tirsdag lyder startskuddet til Forskningens Døgn – en landsdækkende videnskabsfestival fra 22. til 27. april.
Her kan du opleve en række KU-forskere formidle deres spidskompetencer til offentligheden i nye rammer.
I 2025 fejrer Forskningens Døgn 20-års jubilæum, og festivalen er med tiden vokset fra et endagsarrangement til en festival over flere dage med 700 gratis events og foredrag, der gæstes af omkring 50.000 besøgende.
Uddannelses- og Forskningsministeriet står bag festivalen i samarbejde med en række aktører, blandt andet universiteterne. Formålet er at skabe samtaler mellem videnskaben og befolkningen og sætte fokus på, hvordan forskning og innovation kan løse samfundets udfordringer.
LÆS OGSÅ: Putins private toilet, koralkunst og spiselige insekter: Kom med til Forskningens Døgn
»I en tid, hvor grænserne mellem videnskab og holdning udviskes mere og mere, er det vigtigt at formidle forskning på en engagerende og nærværende måde. God forskningsformidling skaber forståelse og øger relevansen af den viden, som vores forskere skaber,« siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) i en pressemeddelelse.
Selve jubilæet fejres 23. april på Nørrebro Teater, hvor både H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren deltager. På scenen kan du også opleve KU’s prorektor for uddannelse, Kristian Cedervall Lauta, som vil dele sine perspektiver på fremtiden med baggrund i sin faglighed som katastrofeforsker. Arrangementet er udsolgt, men man kan skrive dig på venteliste her.
Uniavisen bringer her tre bud på, hvad du ikke må gå glip af den kommende uge.
Vil du gerne blive bedre til at forstå de mange monumenter, der findes i byrummet omkring dig?
Så kom til foredrag på Københavns Museum 22. april, når ph.d.-studerende Ida Hornung Havgaard fortæller om forskningsprojektet Fra guld til g(l)emsel og tilbage, der undersøger gipsskulpturerne fra Rådhustårnets historie.
Forskningsprojektet tager udgangspunkt i en farverig gruppe af gipsskulpturer, der i 2021 kom til syne i offentligheden efter i årtier at have været gemt på niende sal i Københavns Rådhustårn.
Til foredraget vil Ida Hornung Havgaard fortælle om gipsskulpturernes historie og om, hvordan de kan være med til at belyse byrummets mange monumenter.
Hvor og hvornår? Foredraget foregår på Københavns Museum 22. april klokken 17-18.30 og koster 110 kroner. Du kan læse mere og købe billet her.
Hvordan bliver fødevarer sundere, sikrere og mere bæredygtige?
Det kan du blive klogere på, når Institut for Fødevarevidenskab åbner dørene til instituttets mange faciliteter i forbindelse med Forskningens Døgn.
Det foregår 23. april klokken 16.30-18.30, og i tidsrummet kan du blandt andet besøge instituttets pilotmejeri og blive klogere på ostemageri, nørde (og smage) hjemmebrygget øl i pilotbryggeriet og smage forskellige æblesorter og høre om, hvad lagringsforhold og plukketid betyder for kvaliteten.
Aftenen vil også byde på oplæg fra instituttets forskere.
Hvor og hvornår? Instituttet åbner dørene 23. april klokken 16.30-18.30 på Rolighedsvej 26, stuen, 1958 Frederiksberg C. Arrangementet kræver ikke tilmelding, men der vil være et begrænset antal pladser. Læs mere her.
Husker du historien om, at grisegrynt kan oversættes til faktiske følelser hos dyrene?
LÆS OGSÅ: Har du talt med din gris i dag?
Et storstilet internationalt forskningsprojekt, ledet af blandt andet Københavns Universitet, lykkedes i 2022 med at knække koden til grises sprog ved hjælp af tusindvis af lydoptagelser og kunstig intelligens.
I forbindelse med Forskningens Døgn kan du dykke ned i projektet, når postdoc Jeppe Have Rasmussen gæster Statsbiblioteket i Lyngby og fortæller om, hvordan grisegrynt kan oversættes til følelser.
Til arrangementet har komponist og musiker Kirstine Fogh Vindeløv desuden skab værket Imitationer af Liv, som vil fremføres af fire klassiske korsangere.
Hvor og hvornår? Arrangementet finder sted 23. april klokken 19-21 i Fennebergssalen på Stadsbiblioteket i Lyngby. Det er gratis, men kræver tilmelding.