Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Forskningsprojekt vil gøre bioplast til en vinder

Teknologiudvikling — Plast fremstillet af biomasse er stadig for dyrt og for energikrævende til at kunne konkurrere på almindelige markedsvilkår, men det vil en KU-forsker lave om på.

Når virksomheder skal bruge plast til fx plastikkrus, tøj, computere eller kosmetik, er den billigste måde at skaffe plast på at lave den direkte ud fra fossile råstoffer (som fx olie).

Det sikrer også, at plasten har den nødvendige kvalitet.

Derfor er det kun en procent af al plastik i vores hverdagsprodukter, der i dag er dannet ud fra biomasse. Den slags ’økologisk’ plastik kaldes også for bio-polymere, der bliver til bioplast og biomaterialer, der nemmere nedbrydes i naturen end traditionel plastik.

Imidlertid har det hidtil været både dyrere og vanskeligere at fremstille biopolymere end plast af fossile råstoffer. Det ønsker Domenico Sagnelli fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet nu at lave om på.

Skal blive til ny grøn teknologi

I et internationalt forskningsprojekt finansieret med midler fra Danmarks Frie Forskningsfond skal Domenico Sagnelli sammen med forskere fra University of Nottingham kombinere såkaldt enzymatisk oprensning ved hjælp af supercritical fluids.

Så lang tid tager det at nedbryde plastik

Traditionel plastik er et meget vanskeligt biologisk nedbrydeligt materiale. Det tager fx op til 1.000 år, før en plastikflaske er brudt ned ude i naturen.

Det skriver Danmarks Frie Forskningsfond i en pressemeddelelse.

Teknologien med supercritical fluids kan beskrives som en ny, grøn teknologi til at lave (bio)polymere med, som er mere enkel og mindre energi- og ressourcekrævende end de industrielle processer, der hidtil har været anvendt til at fremstille den bioplast, der i dag er lavet af biomasse, men som kun udgør en procent af al den plast, der fremstilles i dag.

Mål: Afskaf al fossilt baseret plastik

Domenico Sagnelli og kollegaer har sat barren højt i projektet, der sker i samarbejde med flere danske virksomheder:

»Vores mål er at udvikle og implementere 100 procent naturlig førsteklasses bioplastik og biomaterialer ved hjælp af industriel biomasse og på den måde helt slippe for fossilt baseret plastik,« siger Sagnelli om fremtiden.

Teknikken skal også kunne sænke energiomkostningerne for produktionen af bioplastik og gøre produktionen af bioplast konkurrencedygtig med ’fossilt plast’.

Seneste