Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Forslag om brugerbetaling på kandidatuddannelser

BRUGERBETALING - Tænketanken DEA vil gøre op med princippet om gratis uddannelse på universiteterne og foreslår blandt andet at indføre brugerbetaling på kandidatuddannelserne. Danske Studerendes Fællesråd mener, at forslaget vil få færre unge til at uddanne sig

Danmarks ErhvervsforskningsAkademi (DEA) lægger op til debat om brugerbetaling på videregående uddannelser, når tænketanken i dag fremlægger en rapport, som giver en række bud på, hvordan fremtidens uddannelsessystem skal finansieres.

Ifølge DEA skal der de kommende år findes cirka fem milliarder kroner til de videregående uddannelser, og her er universiteterne i særligt fokus. Professor Nina Smith fra Aarhus Universitet, der har været med i udarbejdelsen af rapporten, mener, at man må gøre op med tabuet om brugerbetaling på universiteterne.

»Fremtidens velfærdssamfund kommer til at være så meget under pres, at man er nødt til at kigge med fordomsfri øjne på, hvordan vi indretter det, så vi kan bevare de såkaldte kerneydelser så som en god grundskole, pasning af ældre og så videre. Der synes jeg, det er rimeligt at sige, at det måske ikke nødvendigvis er en kerneydelse, at det offentlige skal finansiere hele universitetsuddannelser,« siger hun til Altinget.dk.

Brugerbetaling på kandidatuddannelserne

Ifølge DEA er det særligt på kandidatuddannelserne, man skal undersøge, om der bør ske en medfinansiering via brugerbetaling. Kandidatuddannede tjener mest og får det største tilskud i form af gratis uddannelse og SU gennem uddannelsessystemet og har ifølge DEA derfor de bedste muligheder for at medfinansierer uddannelsen.

Hos Danske Studerendes Fællesråd mener man, at brugerbetaling på universiteterne er en dårlig løsning, blandt andet fordi det økonomisk set er en god idé at investere i uddannelse. De henviser til en rapport fra marts måned, som DEA selv står bag, der viser, at velstanden løftes med 400.000 kroner om året, hver gang én person flyttes fra at være ufaglært til at have en lang uddannelse.

»Hvis man indfører brugerbetaling på kandidatuddannelser vil færre unge uddanne sig, fordi mange ville springe fra efter bacheloren. Det ville være en skandale for Danmark,« siger formand Mikkel Zeuthen.

DSF: Erhvervslivet må tage ansvar

Danske Studerendes Fællesråd mener desuden, at det er vigtigt at holde fast i princippet om gratis uddannelse, fordi alle skal have lige muligheder for at uddanne sig.

»Det princip betyder, at rigtig mange unge i dag kan tage den uddannelse, de drømmer om, uanset hvor mange penge deres forældre har,« siger han og vender i stedet skytset mod DEA og erhvervslivets parter.

»Det er jo lidt komisk, at det er erhvervslivets tænketank, som foreslår brugerbetaling. Det er dem, som efterspørger veluddannet arbejdskraft, så måske skulle de begynde selv at tage et ansvar og hjælpe til med finansieringen af uddannelse i stedet for at sende nissen videre til os.«

peri@adm.ku.dk

Seneste