Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Forvirring om lukningstruede fag

BEGRÆNSET OPTAG - Der er opstået tvivl mellem uddannelsesministeriet og rektorkollegiet om, hvordan aftalen om dimensionering skal forstås.

Frem til 2017 var aftalen mellem universiteterne og uddannelsesministeriet, at dimensioneringen skulle håndteres lokalt på universiteterne. Og når perioden ophørte, skulle dimensioneringsindsatsen evalueres. Men den aftale er der tilsyneladende ikke helt enighed om.

Det står klart efter dagbladet Information den 7. december har bragt en artikel, hvor repræsentanter for danske universiteter er forundrede over, at ministeriet ikke deler deres opfattelse af, hvordan dimensioneringen skal implementeres. Uddannelsesministeriet melder nemlig, at dimensioneringen skal ske hvert år, baseret på tal for uddannede kandidaters ledighed.

Anders Bjarklev, der er formand for Danske Universiteter, er forundret over, at ministeriet og universiteterne ikke ser aftalen på samme måde.

»Jeg ved ikke, hvordan misforståelsen er opstået,« siger han til Uniavisen.

Der var ellers stor tilfredshed i interesseorganisationen Danske Universiteter, da det lykkedes at forhandle en ny aftale om dimensionering på plads. I forhold til det oprindelige udspil blev kompromisset blandt andet, at universiteterne fik mere tid til at implementere dimensioneringen. Og ifølge Anders Bjarklev har det været udgangspunktet for rektorernes opfattelse af ordningen.

Lange uddannelser kræver langsigtede løsninger

»I rektorkredse har vi haft en forventning om, at nu prøvede vi dimensioneringen af og om et par år ville vi se på, hvordan det har virket. Vi søger jo aftaler og ordninger, som er langsigtede, fordi det tager lang tid at uddanne kandidater. Vi drømmer derfor ikke om at lave justeringer på den korte bane.«

Har der manglet klarhed i aftalen?
»Når vi ikke er kommet frem til samme forståelse af aftalen, har der nok manglet klarhed. Vores opfattelse var, at vi første skulle lave nye dimensioneringer efter evalueringen i 2017. Men den opfattelse deler vi åbenbart ikke med ministeriet.«

Hvordan kan det være?
»Nogle gange opstår der misforståelser, men der er ingen grund til at pege fingre i denne sag, mener jeg.«

Esben Lunde Larsen siger, at han er villig til at afklare eventuelle misforståelser. Hvad er næste skridt?
»Vi må snakke igennem, hvad der er sket. Og i bagklogskabens lys må vi være endnu mere omhyggelige med, at parterne er enige om, hvad vi beslutter. Det håber jeg kan lykkes.«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste