Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Fra skrå brædder til lige linjer

Susanne Ditlevsen var professionel skuespiller i Spanien i ti år. Nu er hun blevet ph.d. i statistik – på sin 40 års fødselsdag

Det lyder unægtelig lidt sært. Skuespiller i Spanien i ti år, og så beslutter hun sig pludselig for at blive matematiker og derefter statistiker. Det hører ikke til de mest almindelige karrierelinjer.

Ikke desto mindre er det sådan Susanne Ditlevsens liv har udspillet sig siden slutningen af 80’erne. Indtil nu hvor ph.d.en i statistik er i hus.

For de fleste mennesker er der nok ikke noget der lyder mere tørt end statistik. Tabeller og talrækker forbinder man normalt ikke med skuespil og teater, ligesom teatersminke og kostumer ikke er velkendte elementer i statistikerens verdensbillede.

Teatro Español
Susanne Ditlevsen er anderledes. I 1989 blev hun forelsket i en spanier og flyttede med ham til Spanien. Hun var nyuddannet fra en alternativ teateruddannelse hos Teaterklanen og havde en skuespillerdrøm med i bagagen fra teenageårene.

»Vi turnerede overalt i Spanien. Jeg kender hver en lille afkrog af det land,« griner Susanne Ditlevsen.

Hun både elskede og græd sammen med sin teatertrup på vejene rundt i Spanien og var endda kortvarigt med i en spansk sitcom.

»På et tidspunkt blev jeg simpelthen træt af det. Jeg havde fået et barn og kunne simpelthen ikke forestille mig det hårde turnéliv med et barn,« fortæller Susanne Ditlevsen.

Hun gjorde sig mange overvejelser om hvad hun skulle gøre med sit liv, og begyndte så i 1994 at læse matematik som fjernstudium via Distance Universitetet i Madrid.

»Jeg følte mig simpelthen underernæret intellektuelt og savnede udfordringer,« forklarer Susanne Ditlevsen.

Hun læste i turnébilen på vejene rundt på den Iberiske halvø, fra Pyrenæerne til Malaga. Det var hårdt, men det vakte hendes appetit for matematikken, og til sidst blev den for stor.

»På det tidspunkt omkring 1999 valgte jeg at lægge teateret på hylden og tage til Danmark for at skrive mit speciale.
Jeg var ikke sammen med min kæreste længere og derfor var der ikke noget der holdt mig tilbage.

Det var et hårdt skifte. Specielt økonomisk fordi alting var så meget billigere i Spanien, og jeg fik løn dernede. I Danmark stod den på SU med barn, og det var ikke let,« siger Susanne Ditlevsen.

Kort tid efter specialegodkendelsen i 2000 blev hun ansat på Biostatistisk Afdeling hvor hun stadig arbejder.

Statistisk tilfældighed
»Da jeg skulle skrive speciale, var jeg lidt i tvivl om hvad jeg skulle specialisere mig i. Jeg faldt over Michael Sørensens arbejde på internettet og syntes det så spændende ud – og pludselig var jeg statistiker,« fortæller Susanne Ditlevsen smilende.

Hun deler område inden for statistikken med Michael Sørensen, forskellen er at Susanne Ditlevsen overfører de såkaldte ‘stokastiske differentialligninger’ til fysiologien på Biostatistisk Afdeling.

»Vi vil gerne forstå fysiologi, så jeg laver matematiske modeller af fysiologiske systemer der så bliver til computersimulationer.

Simulationer i computeren viser fx hvordan et menneske reagerer i ekstreme situationer. Det kan
være uetisk at lave sådan et forsøg i praksis, og det er her computermodellerne kom-
mer ind i billedet,« forklarer hun.

Det er kompliceret at forklare den slags til en forelæsning og til manden derhjemme, og der hjælper det at have skuespillet i baglommen.

»Jeg har en god formidlingsevne med mig fra scenen. Det hjælper når den her slags skal forklares i tværfaglige sammenhænge. Skuespillet har også givet mig en disciplin der gør at det ikke skræmmer mig at have et uløseligt problem foran mig,« fortæller Susanne Ditlevsen.

Hun har dog ikke matematikken fra fremmede. Hendes far er professor på DTU, og broderen er fysiker på Niels Bohr Instituttet.

Ikke for de tørre
Susanne Ditlevsen er træt af det image som matematikken og naturvidenskaben har fået som tørt og kedeligt:

»Det er et modefænomen at naturvidenskaben ikke er in. Man kan ikke løse noget matematisk problem hvis man er tør. Det kræver kreativ tænkning. Der findes næsten ikke større tilfredsstillelse for mig end at løse et komplekst matematisk problem,« fortæller hun.

Hun er dog ikke i tvivl om at der er stor forskel på matematikken og teateret selv om begge dele har lige mange skøre kuler.

»Matematik og teater er to forskellige verdner. Det matematiske resultat er rigtigt eller forkert, lige eller ulige – det kan ikke diskuteres. Med teateret er det fuldstændig omvendt,« mener Susanne Ditlevsen.

Hun er glad for at hun havde ti år som skuespiller, en tid hun selv syntes modnede hende til bedre at kunne klare sit nuværende arbejde.

»Det kan måske give regeringen stof til eftertanke at det altså godt kan tage en hel del år før man finder sin retning i livet,« smiler Susanne Ditlevsen.

Seneste