Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Teolog Frederik Poulsen får Nils Klim-prisen 2020

Navne — Adjunkt i teologi Frederik Poulsen modtager som den første teolog nogensinde Nils Klim-prisen for sit roste arbejde med Det Gamle Testamente.

Hvem er han?

Frederik Poulsen er adjunkt i teologi ved Københavns Universitets Teologiske Fakultet, Afdeling for Bibelsk Eksegese.

Han er 35 år gammel og gift med Maren, som er præst i Folkekirken. De bor på det, han selv kalder »naturskønne Stevns« med deres tre børn, Johan på 9, Samuel på 5 og Ada på 2 år. Frederik er med egne ord »familiemenneske med stort F«. Fritiden går med klaverspil, badeture og ture på racercyklen, sidstnævnte dog »lidt for sjældent.«

Frederik Poulsen holder af at rejse, ikke mindst til Mellemøsten. Dette forår tager hele familien til New Haven i USA, hvor Frederik  Poulsen er Visiting Fellow ved Yale University.

Hvorfor læser jeg om ham nu?

Torsdag den 5. marts modtager Frederik Poulsen den prestigefulde Nils Klim-pris 2020. Prisen er på 500.000 norske kroner og gives til en forsker under 35 år fra et nordisk land, som har bedrevet fremragende forskning inden for humaniora, jura, samfundsvidenskab eller teologi.

Frederik Poulsen har fået prisen for sin forskning i Det Gamle Testamente. Det Gamle Testamente er et værk, der spænder vidt, og Poulsen har da også i sin forskning undersøgt det fra flere vinkler.

»Min forskning handler bredt om Det Gamle Testamente, teksternes historiske baggrund og deres moderne brug i kristendom og kultur. De seneste år har jeg især arbejdet med temaet ‘eksil’ og de billeder, der bruges om at være væk fra hjemlandet.«

Hvor er det nu lige, jeg kender ham fra?

Frederik Poulsens har trods sin unge alder allerede et imponerende teologisk cv. I 2014 blev han ph.d. i teologi, og siden da har der været fart på.

Som 35-årig har han udgivet ikke mindre end tre forskningsmonografier, og i begrundelsen for pristildelingen beskrives de alle tre som »nyskabende og […] betydelige bidrag til centrale spørgsmål inden for forskning i Det Gamle Testamente.« Den seneste af disse tre monografier er disputatsen The Black Hole in Isaiah, som i 2019 gjorde Poulsen til dr.theol. Her undersøger han, hvordan eksilet har en stor indflydelse på billedsproget, strukturen og budskaberne i Esajas’ Bog

Alt i alt tegner der sig et billede af en produktiv ung forsker inden for bibeleksegesen, der nyder international bevågenhed, så hvis Frederik Poulsen ikke allerede er et navn, der ringer en klokke hos dig, kan det være, at det bliver det. Der er i hvert fald ikke nogen grund til at tro, at vi har hørt det sidste til ham.

Skal jeg gøre noget?

Du kan give dig i kast med én af Poulsens arbejder. For eksempel værket Representing Zion, som er udgivet på det velrenommerede forlag Routledge. Her udfordrer Poulsen traditionelle tolkninger af Zion i bibelforskningen.

Nils Klim-prisen administreres af Universitetet i Bergen på vegne af det norske Kunnskapsdepartementet, og den overrækkes i Universitetsaulaen på Universitetet i Bergen den 4. juni 2020. Så er du på de breddegrader til sommer, kan du tage et kig forbi.

Seneste