Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Fremdriftsreformen afsporer studerendes iværksætterdrømme

SKABERTRANG – Fremdriftsreformens krav om, at man skal læse på fuld tid gør det vanskeligt at afprøve om drømmen om egen virksomhed kan bære. Konsekvensen bliver, at de vil droppe ud eller må opgive at realisere deres forretningsidé, lyder det fra iværksætterstuderende.

Det bliver fremover vanskeligt for studerende at afprøve om livet som selvstændig erhvervsdrivende er noget for dem, mens de fortsat passer studierne.

Med studiefremdriftsreformen bliver det nemlig et krav, at alle studerende er tilmeldt eksaminer svarende til 60 ECTS-point årligt. Det er altså slut med at læse på nedsat tid en periode, hvor man er i gang med at opbygge sin virksomhed.

Det undrer Heidi Klokker, næstformand og uddannelsespolitisk ordfører for Danske Studerendes Fællesråd. Der er nemlig stigende politisk fokus på iværksætteri fra både de blå og røde partier i Folketinget.

»Det er paradoksalt, at politikerne godt kan se meningen med iværksætteri, men samtidig indfører en fremdriftsreform, der forhindrer det,« siger hun.

Hackede reformen

En gruppe af studerende og iværksættere på KU og CBS er så ærgerlige over studiefremdriftsreformen, at de i slutningen af april holdt et 12 timers hackaton, der havde til formål at finde smuthuller, så de studerendes iværksætterambitioner ikke bliver kvalt.

Gruppen vil også hjælpe deres medstuderende til at søge dispensation, så de kan blive iværksættere på trods af reformen.

»Fremdriftsreformen har med sine bureaukratiske lænker gjort det stort set umuligt for ambitiøse studerende på de danske universiteter at forene studielivet med iværksætterdrømmen. Enten bliver studiet nedprioritet eller også gør iværksætterdrømmen,« siger Stig Nyman, talsmand for hackaton.

Afprøv drømmen i studietiden

Mette Fjord Sørensen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv, er enig i regeringens målsætning om, at de studerende bliver hurtigere færdig med studierne, men hun er ked af måden.

Fremdriftsreformens regler er simpelthen for rigide, så fleksibiliteten ryger, mener hun.

»Studietiden er et godt tidspunkt at afprøve, om man egner sig til at være iværksætter. Det er en læringsproces, og det gør ikke så meget, hvis man mislykkes, fordi de fleste ikke har fået familie og lån,« siger hun.

Hun tilføjer, at virksomhederne fortrækker, at de nyuddannede kandidater har erhvervserfaring frem for at de er blevet færdige med studierne til tiden, så længe det ikke drejer sig om mere end seks-otte måneders forsinkelse.

Overvejer at droppe ud

Tre iværksætterstuderende, der læser på Københavns Universitet fortæller, at fremdriftsreformen får dem til at overveje helt at droppe deres uddannelse for at forfølge deres drøm.

En anden mulighed er at melde sig ud af studiet og søge ind igen senere, men der er risiko for ikke at blive optaget igen.

Gustav Fredrik Thybo, der læser jura på kandidaten er den ene. Han er inde over tre virksomheder, som han bruger 10-12 timer om dagen på at passe.

Det er tre hjemmesider, der hjælper med at få kompensation for forsinkede fly, klage over parkeringsbøden eller til at få erstatning for eksempelvis en idrætsskade.

»Det er det første jeg tænker på, når jeg står op og det sidste, når jeg går i seng. Sidste år tog jeg 20 ECTS-point per semester, men i år er det 30 point, så jeg er virkelig presset. Enten må jeg droppe ud eller opgive nogle af virksomhederne, hvis jeg skal klare studiet,« siger han.

Forskønner boligannoncer

Oscar Haumann, der skal i gang med at skrive sin bachelor-opgave på IT og Sundhed efter sommerferien, har også forrygende travlt med sin virksomhed. Han har startet et fotografbureau, der tilbyder at style og tage billeder af boliger, der skal sælges.

Idéen fik han, fordi han syntes, at billederne hos ejendomsmæglerne ofte er grimme og kedelige. Målet er, at hver bolig skal ligne en reportage i et boligmagasin. Han bruger 30 til 40 timer ugentligt på sin virksomhed, og læser op til eksamen i weekenden.

»Jeg tager 30 ECTS-point, så jeg har nogle rigtig lange dage. På et tidspunkt må jeg vælge, om jeg vil forfølge min drøm eller passe studiet, fordi det ikke kan blive ved. Hvis du ikke lægger al din energi i det, bliver det ikke en succes,« siger han.

Han tilføjer, at han vil prioritere virksomheden, fordi det giver ham vigtig erhvervserfaring, men fremdriftsreformen kommer i vejen for at studere på nedsat tid.

Opfundet apparat

Aira Kamic, der læser medicin på kandidaten, har været iværksætter et års tid. Hun har opfundet et apparat, der kan måle og optimere kvinders bækkenbundstræning, så de undgår ufrivillig vandladning og symptomerne for milde grader af vaginal prolaps.

Hun forklarer, at undersøgelser viser, at cirka en tredjedel af kvinderne træner forkert, og der er ikke er nok fokus på problemstillingen i sundhedsvæsnet.

Aira Kamic har allerede brugt et år på sin opfindelse, men ville gerne tage et års orlov og rejse til USA for at forske videre. Nu er hun usikker på, om det kan lade sig gøre på grund af fremdriftsreformen.

»Jeg vil hellere droppe ud end at opgive det. Det er ikke, fordi jeg ikke vil være læge, det her er bare vigtigere lige nu. Reformen ødelægger virkelig muligheden for nytænkning og innovation. Der er brug for mere fleksibilitet, og at uddannelsessystemet anerkender, at erhvervs- og start-up-erfaring er lige så vigtig som at kunne lære en bogen udenad,« siger hun.

clba@adm.ku.dk

Seneste