Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
Otte hold jurastuderende fra syv forskellige lande deltog i et fiktivt klimatopmøde på Københavns Universitet
Et globalt CO2-loft og støtte til ulande der er ramt af klimaforandringer. Det var nogle af forslagene fra den unge generation til statsminister Anders Fogh Rasmussen da han fik overrakt resultaterne fra klimaforhandlingsspillet Copenhagen Competition på den tredje og afsluttende dag af den store klimakongres i Bella Center.
»I har sikkert oplevet at selv med de bedste intentioner er det ikke nemt at blive enige. Dette er hvad vi alle stræber efter, og jeg tager det som et godt varsel at det lykkedes for jer,« sagde Fogh der lovede at præsentere resultaterne for de danske klimaforhandlere på det rigtige klimatopmøde i København i december.
Konkurrencen startede med 14 universiteters jurastuderendes skriftlige forslag til en klimaaftale hvoraf otte gik videre til den afsluttende mundtlige debatrunde i København. De 14 bidrag er netop udkommet samlet i en bog som Anders Fogh altså fik på klimakongressen.
Den mundtlige debatrunde blev afholdt på Det Juridiske Fakultet hvor finaleholdene Singapore, Sydafrika, USA og Australien kæmpede om titlen. KU’s danske hold var med i de første mundtlige runder, men måtte se finalen fra tilskuerpladserne da de ikke havde kvalificeret sig til den afsluttende dyst.
Højt niveau
Konkurrencen var præget af et meget højt sprogligt og akademisk niveau, og det imponerede både deltagere og dommere.
»Alle holdene har været målrettede og er kommet frem til både indrømmelser og kompromisser fra de andre hold,« sagde Annan Boag fra det australske hold.
Inden afsløringen af vinderne roste New Zealands klimaforandringsambassadør Adrian Macey der var overdommer i konkurrencen, alle holdene for deres løsning af en meget svær opgave. Vinderne fra Singapore blev blandt andet bedømt på deres debatkundskaber og evne til at sælge sine forslag til de andre lande.
Alle fire finalehold kom fra lande med engelsk som nationalsprog, og Adrian Macey medgav at deltagere med engelsk som modersmål formodentlig havde en lille fordel i konkurrencen, men mente dog ikke at det fik indflydelse på resultatet.
»Dommerne var på forhånd blevet instrueret i at deltagernes engelskkundskaber ikke skulle spille ind i bedømmelsen. Personligt synes jeg da også at for eksempel Chile gjorde det rigtig godt selv om det muligvis var en større sproglig udfordring for dem,« uddybede han.
Der var ikke meget enighed at finde undervejs i debatten, men et par enkelte forslag blev holdene dog enige om: Et globalt loft over udledningen af drivhusgasser i takt med de enkelte landes økonomiske udvikling og en international fond der kan støtte nye projekter i udviklingslandene og afhjælpe klimaændringernes virkning på de mest sårbare områder.
mbt@adm.ku.dk