Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
For musikstuderende Tine Bacher var det ligesom at vinde en fribillet til store oplevelser da hun fik godkendt et halvt års studie på Havana Universitet. Hun er udsendt fra Københavns Universitet og har fået stor hjælp til at studere på Cuba
Tine Bacher synes det er fedt at være på Cuba, at bo hjemme hos en cubansk familie, at læse på Universidad de La Habana. Her har hun fået en chance for at opleve og fordybe sig i det hun brænder for – midt i et ellers ganske almindeligt musikstudium på københavns Universitet. »Cuba er meget rig på musik og kultur, og man møder det overalt. Desuden får vi gratis spansk-undervisning på universitetet oveni, og der er kun fire på et hold,« fortæller Tine Bacher. Hun havde spansk på gymnasiet, så det er ikke helt fra bunden hun starter – modsat Simon, en medstuderende fra Københavns Universitet, der i september landede på Cuba samtidigt med hende.
»Når vi kan få SU med ud, er det ligesom at få en fribillet. Så det er bare med at komme afsted,« siger hun. Tine Bacher læser nu på tredje år og skal i gang med at skrive bachelor-opgave. En sidegevinst ved det halve års ophold på Cuba er at hun kan forberede sig på at skrive om cubansk musik, gerne om Nueva Trova-traditionen. Den interesserer hende ikke bare på grund af musikken, men fordi ’de nye troubadourer’ fletter samfundskritikken ind mellem linierne. Helt fast har hun dog ikke lagt sig, alt kan ske i de kommende fem måneder. For det er også mærkeligt at læse på Cuba. Især at læse humanistiske fag på cubansk hvor man skal spidse ører og have det spanske sprog i orden. »Jeg ville gerne læse musik herovre, men det har de ikke på universitetet, så det må jeg finde andre steder. Til gengæld er der mange andre fag at vælge imellem,« siger den 25-årige Tine Bacher.
Tine har været på Cuba før – første gang med Vestjyllands Højskole i 2004, anden gang som turist i 2006. Men det er noget helt andet at studere her og være en del af det cubanske samfund. Det giver en masse gode oplevelser – og dårlige oplevelser. »Alting tager tid herovre, for eksempel at få et legitimationskort hvor man skal have underskriften et sted, og så over i den anden ende af byen og aflevere fingeraftryk. Men det værste på Cuba er de offentlige toiletter, og jeg håber ikke jeg bliver syg her,« siger hun med et smil.
Hun er en smule træt af de mange mænd der tiltaler hende med frække tilråb. »En dansk, blond pige som mig, ja jeg vidste jo egentlig godt det var sådan. Der er mange der prøver at snyde én, og transporten er håbløs. Det positive er livsglæden, den gode mad og den fantastiske frugtjuice,« siger hun. Hun bor privat i Havana, privat på den måde at man som cubaner kan leje værelser ud til turister og studerende hvis man er godkendt og har licens til det. Og betaler skat til staten. Det kaldes Casa Particular. Tine betaler cirka 2.400 kroner om måneden hos sin husvært, inklusive mad.
Tine meldte sig i København til otte forhåndsgodkendte kurser på universitetet i Havana. Blandt andet kurser på Fakultetet for Kultur og Kunst og på Filosofisk Institut hvor hun deltager i to kurser med titlerne ’Tendenser i kapitalismen i en ny samtid’ og ’Teorier om den cubanske revolution’. »Det var en åben diskussion om Cuba er totalitært eller ej. Men det er især de udenlandske studerende der diskuterer. De cubanske studerende griner mere af det, de lytter til læreren og reflekterer over det,« fortæller Tine.
Om hun fortsætter med alle de fag hun har valgt på forhånd, eller vælger om, ved hun ikke endnu. »Jeg har et kaotisk skema, og måden at melde sig til et kursus, er blot at møde op. Det er lidt useriøst, synes jeg. Jeg burde nok ikke tage så mange kurser, og det kan være svært helt at gennemskue fagenes indhold ud fra overskrifterne på nettet. Men det var nok til at jeg kunne få en forhåndsgodkendelse,« siger hun. For at få lov til at læse et halvt år på Cuba, med meritoverførsel og SU, skal man på forhånd lægge sig fast på nogle fag. Ikke at det var noget problem for Tine Bacher. Hun valgte faktisk flere af de eksotiske fag end kravet var. »Man kan sagtens skifte fag hvis det viser sig at det ikke lever op til forventningerne,« siger hun.
Ud over at vælge fag skal man også skrive en ansøgning med en projektbeskrivelse og vedlægge et par udtalelser fra underviserne. Kun de bedste kommer af sted, og det vil sige dem med højst anciennitet, gode karakterer og den bedste projektbeskrivelse. Og så skal man sikre sig forhåndsgodkendelse af fag nok til et fuldtidsstudium. For, som de siger på Studievejledningen, det må ikke være studieforlængende at rejse ud for at læse.
»Ind i mellem virkede det håbløst, især var det svært at få kontakt til universitetet i Havana og finde de rigtige fag at læse. Jeg fik en god støtte fra Det Internationale Kontor hvor de sagde: ”Det skal nok gå…. Når først du er derovre, så skal det hele nok løse sig.” Det var jo også det jeg kunne læse i erfaringsrapporterne fra tidligere KU-studerende i Havana, og det viste sig jo at være rigtigt,« siger Tine Bacher. Tine har også brugt Havana Universitets hjemmeside, www.uh.cu, hvor hun har læst om kurserne inden hun traf sine valg. Men det kan altid laves om hen ad vejen.
»Når jeg er sikker på hvilke kurser jeg skal følge, reviderer jeg mit skema. Lige nu skal jeg have gang i kurserne omkring mit hovedfag musik. Specielt vil jeg have undervisning i klaver, guitar og sang. Jeg skal lære at spille cubansk, og sproget og musikken er det jeg brænder for,« siger Tine. Hun anbefaler absolut andre studerende at tage ud for at studere. »Jeg får mange brugbare erfaringer med hjem, og jeg har også en idé om hvad jeg vil bruge det til i Danmark. Brug endelig KU’s hjælp hjemme i Danmark, den er guld værd. Det internationale aspekt får vi netop megen oplysning om på KU, og jeg har fået god hjælp omkring musik. Hvis det går helt galt, har jeg også en vejleder i Danmark jeg kan skrive til hvis jeg vil.«
Per Vinther og Lars Møller er freelance-journalister.