Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
OPTAG 2010 – Vanen tro er der mere end rigeligt med ansøgere til pladserne på medicin- og tandlægestudiet, men nye uddannelser som Folkesundhedsvidenskab og It og Sundhed trækker også i de unge
Det har i de senere år krævet et meget højt gennemsnit at komme ind på lægevidenskab på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Sund), men i år ser det ud til at blive endnu sværere at slippe igennem nåleøjet og ind i det medicinske himmerige.
Seks procent flere ansøgere end sidste år har som deres førsteprioritet at læse medicin på Sund-KU. Der er samtidig 21 færre studiepladser at kæmpe om, da der er åbnet en ny lægeuddannelse i Aalborg, som er blevet tildelt en del af pladserne i København, Odense og Århus.
Selvom der således er 2.094 førsteprioritetsansøgere til de 509 pladser på KU, mener dekan Ulla Wewer, at det er for tidligt at sige, om garantikvotienten vil stige.
Odontologi har til gengæld 13 procent færre førsteprioritetsansøgere i år, men med 353 ansøgere til de 90 studiepladser er oddsene heller ikke gode her.
Uddannelsen på Sund med den største procentvise fremgang er IT og Sundhed, der optog studerende for første gang sidste år.
Denne gang har i alt 89 søgt uddannelsen, heraf 24 som deres førsteprioritet. Ni havde det som førstevalg det første år. En markant stigning, som glæder Ulla Wewer.
»Det er en helt ny uddannelse, som vi forsøger at løbe i gang, og nu ser det ud til at lykkes. Hvis der kun havde været ni førsteprioritetsansøgere igen, var det ikke sikkert vi ville opretholde uddannelsen. Det ville være en skam, fordi vi oplever en stor interesse fra aftagerne, der skal ansætte de færdige kandidater,« siger Ulla Wewer.
Sund vil gerne op på at optage mindst 40 studerende, så der kommer en ekstra mulighed for at søge uddannelsen, når de ledige studiepladser på KU skal fordeles sidst i juli.
En anden af højdespringerne på Sund er Folkesundhedsvidenskab, der fejrede ti års jubilæum sidste år.
253 har i år søgt uddannelsen, heraf 107 som førsteprioritet, en stigning på 29 procent. 68 skal optages, så institutleder Mette Madsen forventer fulde huse.
Hun er selv overrasket over den flotte fremgang, da Aarhus Universitet har startet en stort set tilsvarende uddannelse i år, som også har haft stor søgning.
Mette Madsen mener, at fremgangen dels skyldes den øgede fokus på folkesundhed i samfundet, og dels at de første hold af færdiguddannede er ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet.
»Vi kan se, at vores nyuddannede kandidater har let ved at få job og i stor stil er kommet ud på arbejdsmarkedet. De er med til at gøre uddannelsen kendt og ansætter også selv folkesundhedsvidenskabelige kandidater,« siger hun.
clba@adm.ku.dk
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.