Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Fusion eller skilsmisse

SYNSPUNKT - De snakker om fusionens synergier på det våde område. Men det ligner mere en skilsmisse, hvor fagene får det hårdt som delebørn.

I denne tid er der megen snak om fusioner og tværfaglige synergier på de våde fakulteter. Hvor jeg står, ligner det dog mere end skilsmisse, og de tværfaglige synergier får det hårdt som delebørn mellem det Medicinske Fakultet og NightLIFE.

Det er en følelse, jeg langt fra står alene med, når jeg taler med mine medveterinærstuderende på gangene disse dage. Veterinærstudiet har fra processens dag et været det usikre kort, der ikke rigtigt passede ind nogen steder, og derfor ikke var placeret i dekanaternes oprindelige plan.

Nu bliver vi sendt til Det Medicinske Fakultet, men det ændrer ikke ved den oprindelige konklusion: Vi passer ikke entydigt ind på hverken NightLIFE eller MedFak.

LÆS: Dyrlægerne ryger over til menneskelægerne

Suverænt miljø

Siden Veterinærskolen blev grundlagt i 1773 har faget været med til at sikre, at dansk fødevareproduktion og -sikkerhed er blandt verdens allerbedste. Ud af det voksede Landbohøjskolen med en række studier til at støtte udviklingen.

Det skabte et unikt fælles miljø, der er sammenvævet af mange forskellige ekspertiser, der alle har sigtet mod at sikre danskerne en tilstrækkelig mængde mad med god næringsværdi og uden hverken sygdomsrisiko eller medicinrester.

Det miljø ses ikke lige så stærkt mange steder i verden, til trods for at de løsninger det har skabt, til stadighed kopieres overalt. Selv visse europæiske lande arbejder stadig på at komme op på det niveau, hvor vi var for 100 år siden …

Et stort tab

I dag ser vi dyrlæger blive ansat i stadigt flere jobfunktioner, og den klassiske praktiserende dyrlæge, der kun trådte til i medicinske nødssituationer, er blevet stadigt mere sjælden. Dyrlægestanden anno 2010 er bedre end nogensinde til at håndtere populationer og forebygge alvorlige epidemier – både blandt dyr og som zoonoser.

Med skilsmissen fra resten af LIFE kommer vi nu over i et fakultet, der ikke i samme grad har taget skridtet fra behandling til forebyggelse. Som kommende dyrlæge for landbruget eller i fødevaresektoren får jeg nu længere til mine kommende samarbejdspartnere.

De faglige synergier der har drevet ‘jord-til-bord’-fagene fremad siden Landbohøjskolens grundlæggelse risikerer nu at blive fanget bag de mure af bureaukrati, vi så ofte ser mellem KU’s fakulteter.

Kam til KUs hår

Det bliver spændende, at se om der denne gang komme vægt bag de fine ord om tværfakultære samarbejder eller om vi i 2020 år ser en ny kemi-proces i forsøget på at redde resterne af fødevareerhvervet på KU – for med et splittet LIFE får vi i den grad kam til vores hår af DTU og Aarhus Universitet.

Faglige synergier er ikke kun noget man skaber med fusioner – det er også noget man skal passe meget på i skilsmisser!

På den måde er det måske egentlig meget passende, at vi får en School of Veterinary Medicine, ligesom vi havde i perioden 1773-1858.

Seneste