Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Uenighed om beskæringer i børnechecken fik i aftes forhandlingerne om globaliseringsmidlerne til at bryde sammen. Der er ikke sat en dato for et nyt møde
Gårsdagens forhandlinger om globaliseringspuljen er kollapset, fordi regeringen, Socialdemokraterne og de Radikale ikke kan blive enige om, hvor pengene til universitetsområdet skulle findes.
Regeringen havde på forhånd luftet sine planer om at omlægge børnechecken til en såkaldt ungeydelse, som kunne tages fra forældre til 15-17-årige, der hverken er i job eller under uddannelse.
Det havde S og R også på forhånd erklæret, at de ikke ville høre tale om, så forhandlingsbruddet bør måske ikke komme som den store overraskelse. Nu står slagsmålet på ord – om hvem, der bærer skylden for, at alle globaliseringsmilliarderne nu er strandet.
Forhandlingernes to oppositionspartier er ikke i tvivl om, hvem der bærer ansvaret.
»Regeringen har ensidigt valgt, at forhandlingerne skulle stoppe,« lyder det fra finansordfører Morten Bødskov (S).
»SR’s modstand mod forringelser af børnechecken for udsatte familier har været kendt for regeringen længe (…). Forslaget fra regeringen betyder, at færre får en uddannelse. Samtidig rammer forslaget uhyre skævt, som beregninger fra AE-Rådet viser,« siger han.
De Radikales Margrethe Vestager mener, at regeringen opfører sig uansvarligt i en tid, hvor Danmark befinder sig i en alvorlig økonomisk krise.
»Regeringen insisterer hårdnakket på at undervurdere den økonomiske krise, den stigende arbejdsløshed og det enorme underskud, Danmark står midt i,« sagde hun i sidste uge før forhandlingerne brød sammen.
Alligevel virker hun nu overrasket over, at forhandlingerne gjorde netop det.
»Jeg er chokeret over regeringens manglende blik for, at vi rent faktisk bevæger os væk fra målsætningen om, at 95 procent af alle unge får en uddannelse. Vi vil ikke bruge børnechecken til straffeaktioner,« siger Vestager og opfordrer regeringen til at vende tilbage til forhandlingsbordet.
»Tiden er ikke til Christiansborg-fnidder, men til handling.«
Finansminister Claus Hjort Frederiksen mener derimod ikke, at det er hans side, der blokerer for forhandlingerne.
»Jeg er dybt forundret over, at oppositionen nu melder pas til forhandlinger, som skal få flere unge i gang med uddannelse, skaffe flere praktikpladser, sikre bedre forskningsinstitutioner og i det hele taget ruste Danmark til ny vækst,« siger han.
Videnskabsminister Helge Sander lægger også ansvaret på oppositionen, som han mener behandler universiteterne urimeligt.
»Jeg finder det helt uansvarligt, at oppositionen tager milliardinvesteringer i Danmarks fremtid som gidsel, fordi de er uenige i et forslag fra regeringen om en omlægning af ungdomsydelsen som tilskyndelse til, at unge danskere skal være under uddannelse eller i job eller anden aktivitet.«
Ifølge Sander er oppositionen skyld i, at investeringer på 700 millioner til en grøn forskningspakke, videnspredning til de såkaldte GTS-institutter, samt de planlagte moderniseringsplaner – der blandt skulle omfatte nye laboratorier på Panum og en Niels Bohr Science Park på Københavns Universitet – ikke bliver til noget
»Alle er enige om, at renoveringsplanen til seks milliarder kroner er hårdt tiltrængt og meget væsentlig både for uddannelserne og forskningsmiljøerne. Men det gør åbenbart ikke indtryk på oppositionen,« siger Helge Sander.
Der er endnu ikke aftalt dato for genoptagelse af forhandlingerne.
ser@adm.ku.dk