Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Globaliseringsforhandlinger genoptaget

Et løft til ungdomsuddannelserne på 400 mio. har hevet oppositionen tilbage til forhandlingsbordet om globaliseringspuljen. Det ser ganske komisk ud, mener politiske kommentatorer.

De kuldsejlede globaliseringsforhandlinger er blevet revet op af dyndet og genoptaget i dag. Regeringen har smidt 429 millioner kroner, som skal bruges til at give ungdomsuddannelserne et løft, og oppositionen har til gengæld droppet sit ellers ultimative krav om at frede børnechecken.

Forhandlingerne brød ellers sammen i sidste uge, da Socialdemokraterne og De Radikale modsatte sig regeringens planer om at lave en såkaldt ungeydelse, som kan fratages forældre, hvis 15-17-årige børn ikke er under i uddannelse eller i arbejde.

Vejen er dermed banet for nye forhandlinger om globaliseringspuljens 39 milliarder kroner til forskning, innovation og uddannelse, men velfærdsforliget fra 2006, som S og R truede med at opsige, er også reddet.

Iagttagere efterlades dog også med billedet af en opposition, der stejlede mere end bagbenene kunne bære.

Oppositionen rystet ned

Det mener i hvert fald de to politiske eksperter Henrik Qvortrup og Michael Kristiansen, begge tidligere politiske rådgivere for Anders Fogh Rasmussen (V).

»Først spiller oppositionen hardball, og så vil de alligevel gerne være med (…) Hvis man skal udnævne en vinder, må det blive regeringen,« siger Qvortrup til Politiken.

Og Kristiansen fortsætter i samme avis: »Når man kravler så højt op i et træ og siger, at hele det samarbejdende folkestyre står på spil – som oppositionen har gjort – skal man sikre sig imod at blive rystet ned igen. Ellers ser det komisk ud.«

Ungeydelse bliver midlertidig

Henrik Sass Larsen (S) er dog godt tilfreds.

Regeringen må så til sidst gennemføre de ændringer den vil, men sådan er det jo i forhandlinger: Det er give-and-take. Vi er i hvert fald tilfredse med resultatet,« siger han til Ritzau.

Også Margrethe Vestager (R) er glad for det, hun kalder et »markant løft« til ungdomsuddannelserne.
»Vi har alle været optaget af at finde en løsning, og det har vi så fundet. Nu skal vi så have udmøntet pengene,« siger hun til Ritzau.

De to oppositionspartier understreger imidlertid, at hvis regeringen gennemfører den planlagte forringelse af børnechecken, så bliver den fjernet igen, når regeringsmagten skifter.

ser@adm.ku.dk

Seneste