Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Globaliseringsudspil med få frie forskningskroner

Regeringen vil kun fordele cirka ti procent af globaliseringsmidlerne for 2009 og 2010 som basismidler. Formynderisk og uacceptabelt, lyder tilbagemeldingen fra universiteterne

Mens universiteterne kæmper om hvordan de såkaldte basismidler skal fordeles mellem sig indbyrdes, står de sammen om at kræve at den samlede kage med frie forskningskroner bliver større. Det er regeringens udspil til hvordan de tre milliarder kroner i globaliseringspuljen for årene 2009 og 2010 skal bruges der har samlet universitetstropperne i fælles front mod regeringen.

Videnskabsminister Helge Sander (V) lagde i sit oplæg til forhandlingerne med forligspartierne bag globaliseringsaftalen op til at kun omkring ti procent af pengene skal fordeles som basismidler. Det svarer til cirka 100 millioner kroner i 2009 og 200-300 millioner kroner i 2010.

Resten af midlerne skal udbydes i konkurrence og fordeles af politikerne til fx strategiske satsninger inden for energi- og klimaområdet og til et nyt Kina-Center og et rumforskningscenter. Københavns Universitet (KU) kan dermed kun se frem til 30 millioner kroner ekstra i basismidler til næste år.

Ifølge rektor Ralf Hemmingsen kan det ligefrem ende med at KU taber penge da regeringen samtidig har lagt op til en nedgang i de ordinære bevillinger.

»Globaliseringsmidlerne har længe fremstået som et forskningspolitisk nirvana. Først skulle vi hutle os igennem med beskedne finanslovsmidler, men så ville alt blive bedre når globaliseringsmilliarderne blev fordelt og regeringens ‘verdensklasse-retorik’ vekslet til penge. Nu må vi imidlertid konstatere at regeringen alligevel ikke vil sætte fuld kraft på forskning og uddannelse. I stedet for den længe lovede saltvandsindsprøjtning til grundforskningen er det snarere en dråbe i havet,« siger Ralf Hemmingsen.

Forligspartier støtter universiteterne

Jens Oddershede, talsmand for Danske Universiteter, kalder regeringens oplæg formynderisk og mener at det er udtryk for en dyb mistillid til at universiteternes bestyrelser selv er i stand til at beslutte hvad der skal forskes i. En af målsætningerne med universitetsloven fra 2003 var ellers netop at give universiteterne større frihed.

»Universiteterne er enige om at fordelingen er helt skæv. Den nuværende fordeling med cirka 60 procent af forskningskronerne som basismidler og 40 procent som konkurrenceudsatte er et rimeligt forhold og udtryk for en god dansk tradition,« siger Jens Oddershede.

Forhandlingerne om fordelingen af globaliseringsmidlerne var ikke færdig ved redaktionens slutning, men forligspartierne Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre afviste alle efter første møde med videnskabsministeren fordelingsforslaget. Det Radikale Venstre har på forhånd foreslået at 70 procent gives som basismidler, og Socialdemokraterne har sagt 60 procent.

Konkurrence er bedst

Videnskabsminister Helge Sander er dybt uenig i Ralf Hemmingsens udlægning af situationen. Ministeren skriver i et debatindlæg i Morgenavisen Jyllands-Posten den 27. oktober at KU’s rektor burde læse regeringens finanslovsforslag. Her fremgår det at universiteternes frie midler fra 2007 til 2009 stiger fra 5,9 milliarder kroner til over 6,5 milliarder kroner. Oveni foreslår regeringen at der anvendes knap 300 millioner kroner i 2009 og 2010 til bedre omkostningsdækning for universiteterne når forskerne henter eksterne konkurrencebevillinger.

»Det er ikke overraskende at universiteternes rektorer helst så at regering og folketing satte den størst mulige pose penge ved hovedindgangen, uden betingelser, krav eller indsigt i hvordan de blev brugt. Men regeringen mener at det danske samfund som helhed samt skatteyderne og forskningsmiljøerne er bedst tjent med at en væsentlig del af de meget store milliardbeløb som i disse år investeres i forskning og udvikling, fordeles efter kvalitet og i åben konkurrence,« skriver Helge Sander.

clba@adm.ku.dk

Seneste