Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
’Så fuck det’ — Man når et punkt, hvor man bare har lyst til at give op, hvis man forsøger at komme på udveksling på femte semester. Hvorfor starter bureaukratiet allerede på Statskundskab?
’Jeg ville gerne på udveksling, men det er alt for besværligt.’ Det er en af de ting, jeg oftest hører fra mine medstuderende.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
På Statskundskab bruger vi mange timer begravet i bøgerne. Derfor skal vi naturligvis have mulighed for at opleve friheden på udveksling i løbet af vores bachelor.
Selvom bøgerne flyver med, giver udveksling mange andre ting, som man ikke får på vores velkendte kommunehospital: Internationalt netværk, møde med nye kulturer og meget andet.
Desværre står vi overfor en række barrierer: Kompliceret ansøgningsproces, tidskrævende forberedelse og krav om to helt specifikke fag, som vi selv skal finde tilsvarende i udlandet, hvis vi vil på udveksling på femte semester, nemlig ’Europæisk Politik’ og ’Dansk og Komparativ Politik 3’.
Og ikke nok med, at vi er tvunget til at finde netop de to fag, for når de først er fundet, skal de også forhåndsgodkendes som forudsætning for, at man overhovedet kan komme af sted.
Det betyder, at mange vælger at opgive at komme på udveksling, fordi de ikke har tid eller ressourcer til at navigere i den administrative jungle.
Det grundlæggende problem, når vi taler om udveksling, er den manglende fleksibilitet i studiet: At man er bundet til en fast struktur af fag, der gør det svært at planlægge et semester i udlandet.
I Konservative Studerende kæmper vi derfor for en omstrukturering af studiet, så vi stadig får alle de fag, vores uddannelse kræver – bare på et andet tidspunkt end femte semester.
Derudover skal ansøgningsprocessen være mere overskuelig, så vi slipper for en labyrint af formularer, krav og deadlines. For lige nu opgiver mange af os håbet om et halvt år fyldt med nye oplevelser, som man kunne tage med sig resten af sit liv.
Det er på høje tid, at universitetet gør det lettere at tage på udveksling og giver os de rette værktøjer og muligheder for at realisere den drøm. Udveksling handler ikke bare om at krydse grænser – det er en mulighed for at få nye horisonter til at folde sig ud.
Lige nu føles det, som om vi står på en startbane fuld af forhindringer, hvor papirbjerge og regler spærrer vejen for vores afgang. Hvis de vil, kan KU klippe båndene, der holder os nede, og give os friheden til at lette. Og får vi lov at sprede vores vinger, kan vi bringe både nye ideer og værdifulde erfaringer med hjem.
Lad os ikke kun drømme om at flyve – lad os tage vinden under vingerne og svæve ud i verden.
Så, kære KU: Gør det nemmere at tage på udveksling. Lad os flyve frit!
Univalget finder sted fra den 25. til den 29. november, og du kan stemme her.