Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
Guide — Kom med, når Københavns Universitet inviterer til performance-podcast om dødelige diagnoser og videnskabskoncert om tarmbakterier og økosystemer.
Få kulturinstitutioner har lagt mere i kakkelovnen på Kulturnatten den 11. oktober end Københavns Universitet. På Medicinsk Museion, fx, kan du komme helt tæt på en samling af øjne, og i universitetets festsal ved Frue Plads, kan du kigge på kunstneriske fotos af mikroorganismer. I Mærsk Tårnet kan du tilmed blive kirurg for en aften.
Udbuddet af oplevelser er gigantisk, men vi har lagt en plan for dig.
Du får lidt travlt. Vores guide til den ultimative kulturnat på Københavns Universitet kan dog overholdes med lidt god vilje og eventuelt et af de dersens forbandede el-løbehjul. Ellers kan du med fordel vælge og vrage.
Hvilken bedre måde at starte din kulturnat på end at sippe gin og tonic, imens du bliver klogere på din yndlingsdrinks videnskabelige oprindelse! På Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i Mærsk Tårnet kan du se og høre om de naturlægemidler, der åbenbart gemmer sig i historien bag den populære drink, når der er ‘minilab’ om hipsterens drikkevand. Med gratis smagsprøver (!).
Tid: 18-23
Sted: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Mærsk Tårnet, Blegdamsvej 3 B
»Der er sket en forbrydelse i Matematisk Bibliotek! Professor Prim er blevet kidnappet, og vi skal have hjælp til at finde ud af, hvem der har kidnappet ham, og hvor han holdes fanget. Har du lyst til at prøve at løse mysteriet?«
Sådan skriver Institut for Matematiske Fag om aftenens mysteriejagt, hvor du skal finde gemte spor i Matematiks bibliotek for at løse mysteriet om den forsvundne professor. Altså, Cluedo i virkeligheden.
Sporgåderne skal løses ved brug af din logiske sans, og spillet tager imellem en og tre timer, afhængig af hvor mange niveauer du går efter at gennemføre. Der er løbende introduktion til mysteriejagten i matematikboden i Vandrehallen, hvorfra jagten begynder.
Tid: 18-00
Sted: H.C. Ørsted Instituttet, Universitetsparken 5
I Københavns Universitets farverige festsal – som du har set, hvis du nogensinde har været til immatrikulationsfesten på Frue Plads – inviterer konkurrencen Art in Science (ARTiS) til fernisering af årets fotoudstilling. Billederne kan for eksempel vise kunstneriske fordelinger af datapunkter, feltarbejde og forstørrede mikroorganismer. Klokken 20 holder Andrea Bravo, der er visuel designer, fotograf og ph.d.-stipendiat på Danmarks Tekniske Universitet, et kort foredrag om netop det visuelles magt i samfundet og præsenterer nye perspektiver om, hvordan vi bruger det visuelle i kommunikation om forskning.
Tid: 18-22
Sted: Københavns Universitet, Frue Plads 4
I Indre By ved Frue Plads ligger den gamle universitetsbygning (det er her rektor og andre vigtige typer har kontor i dag). Ud til Fiolstræde ligger det ældgamle universitetsbiblioteket, der er som taget ud af en Harry Potter-film. Normalt er biblioteket lukket for offentligheden, så her har du en enestående mulighed for at gå på eventyr i den historiske bibliotekssal. Du kan opleve biblioteket på egen hånd hele aftenen, og hver time fra klokken 18.30-22.30 vil der være historiefortælling a 15 minutter om universitetshistorien.
Tid: 18-00
Sted: Universitetsbiblioteket, Fiolstræde 1
Se, på Medicinsk Museion kan du se alt det ved kroppen, vi ser og ikke ser – faktisk kan du se dem, som vi alle ser med, når museets kuratorer viser deres øjensamling frem. Den tæller blandt andet glasøjne, smarte briller, øjenlægens instrumenter og ægte menneskeøjne (!). Museet lover, at det bliver »lige i øjet«. Begivenheden hører under temaet Den (u)synlige Krop, og ud over øjnene har museet også fokus på sexede emner som fedmens genetik, kroppens inderside og parasitter.
Tid: 21-23, Medicinsk Museion har aktiviteter fra 18-00
Sted: Medicinsk Museion, Bredgade 62
Den meget smitsomme og dødelige virus Kopper blev udryddet i 1980’erne. Polio, også kaldt børnelammelse, havde sin sidste store epidemi i Danmark i
Tid: 19 (om kopper), 20.30 (om polio) og 22 (om fremtidens sygdomme)
Sted: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Mærsk Tårnet, Blegdamsvej 3 B
Fra død og diagnoser på Blegdamsvej til koncert om videnskab i Bredgade. Klokken 23 kan du få en særlig musikalsk og lærerig oplevelse, når musiker Anders Hjernø spiller sine sange om økosystemer og forholdet mellem mennesket og dets usynlige, men vigtige venner: tarmbakterierne. Således slutter Medicinsk Museion sin kulturnat af på bedste og mest tema-relaterede vis.
Tid: 23-23.30
Sted: Medicinsk Museion, Bredgade 67
Vi slutter aftenen af, hvor den begyndte: På Nørre Campus i Vandrehallen, hvor Datalogisk Institut står klar til at berige de kulturinteresserede med deres faglige kunnen. Her er der fokus på emner, der må siges at være særligt oppe i tiden: kunstig intelligens og virtual reality. Her kan du møde og lære om intelligente robotter og se, hvordan en robot kan lære sig selv at gynge ved hjælp af maskinlæring. Du kan endda få indblik i, hvordan sådan en programmeres. Datalogisk Institut vil også forsøge at gøre dig klogere på virtual reality-forskning, og er du frisk, betyder det, at du kan deltage i et videnskabeligt forsøg om virtual reality. Her skal du dele en avatar med et andet menneske for at finde ud, hvad der sker, når to personer deles om én krop. Vil det mon stadig føles som din egen krop?
Og nu hvor du er på Nørre Campus, og kulturnatten er ved at nå sin vejs ende, så snup en gratis plakat med 32 forskellige arter af vilde danske bier. Du finder den ved Biologisk Institut, som på aftenen også holder til i Vandrehallen.
Tid: 18-00
Sted: H.C. Ørsted Instituttet, Universitetsparken 5
Til kulturnatten holder Niels Bohr Institutet til på H.C. Ørsted Institutet, og de har foredrag, eksperimenter og aktiviteter med fysik og klima i centrum. Du kan blandt andet høre om, hvad tipping points i klimasystemet er for en størrelse og om den seneste forskning på klimaområdet. Hør, se, og føl, hvad naturvidenskab gør for den verden, vi lever i.
Tid: 18-00
Sted: H.C. Ørsted Instituttet, Universitetsparken 5
Øresundsakvariet er en del af Københavns Universitet, som ligger i Helsingør. Men i anledning af Kulturnatten flytter akvariets folk ind på Biologisk Institut medbringende et bassin med fisk og skaldyr, som du må røre ved. En fra redaktionen har engang klappet en rokke, og det var en stor oplevelse, men vær forsigtig og behandl fiskene pænt.
Tid: 18-00
Sted: Biologisk Institut
75 studerende i 15 hold fra hele verden vil fredag præsentere hver deres løsning på, hvordan vi kan knække den stigende fedmekurve. Det gør de til finalen af konkurrencen Global Health Case Challenge 2019, hvor de studerende konkurrerer om at præsentere den bedste løsning. Præsentationerne præsenteres af en ekspertjury bestående af blandt andet en professor i global miljøsundhed og en tidligere sundhedsborgmester i København. Efter konkurrencen er der reception fra klokken 22.
Tid: 16-23
Sted: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Mærsk Tårnet, Blegdamsvej 3 B
Kemisk Institut inviterer til kemishow og sætter fokus på, hvordan kemi findes alle steder i din hverdag. En studerende vil optræde med et demonstrationsforsøg, som ikke så lidt loves at være »skummende, brændende, eksploderende i farver, der viser hvor betagende kemi er.«
Tid: Kemishow klokken 18.30, 19.30, 20.30 og 21.30
Sted: H.C. Ørsted Instituttet, Universitetsparken 5
Er du samfundsvidenskaber eller humanist er der altså rig mulighed for at blive klogere på fag uden for dit eget felt. Det går desværre ikke den anden vej, men man kan jo krydse fingre for, at Det Humanistiske- og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet melder sig ind i kulturkampen til Kulturnatten næste år.
Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen stod der, at man kan se fisk, der lyser i mørket i Øresundsakvariet i Helsingør, men det arrangement fandt desværre sted allerede 27. september. Vi beklager fejlen.