Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Guide til kulturnatten på KU

KULTURFREDAG - Københavns Universitet slår dørene op for ny forskning og ældgamle korridorer fredag den 9. oktober. Se Uniavisens favoritter.

Savner du allerede de lune sommeraftener og lyse nætter? Så kan du varme dig på tanken om, at en af Københavns største kulturbegivenheder (og min personlige favorit) er lige på trapperne, og den serveres som altid med mundgodt på gadehjørnerne og varm kakao og kaffe to go.

Det er selvfølgelig den årlige københavnske kulturnat, der løber af stablen for treogtyvende gang fredag den 9. oktober, og traditionen tro slår Københavns Universitet dørene op for ny forskning og ældgamle korridorer.

Den romantiske

Hvis du er ligeglad med ny forskning og støvede korridorer, så kommer her min absolutte kulturnat-favorit. Opskriften er en pose brændte mandler, en kop kaffe og en slentretur igennem Botanisk Have. Her er dagligdagens hårde forskningsfacts skiftet ud med fri fantasi, lysshow og musik på de mørke stier.

Botanisk Have er en kulturnatfavorit. Mås på tæppe og hed drik i kop. Slut af med stjernekig i obervatoriekikkerten fra 1895.

Hvis du ikke lader dig afskrække af mange mennesker, er palmehuset et besøg værd, og ellers kan det anbefales at have et tæppe med under armen og slå lejr i græsset. Afslut aftenen med stjernekiggeri på Østervold Observatorium i den dobbelte stjernekikkert fra 1895. Læs mere her.

Den historiske

Vidste du, at Københavns Universitet har en fangekælder? Og nej, den bliver ikke længere brugt til de studerende, så du kan roligt slå et smut forbi. Københavns Universitet slår nemlig dørene op for nogle af byens ældste bygninger på Frue Plads, og for en inkarneret KUA-gænger som mig er det en perfekt lejlighed til at blive klogere på resten af institutionen.

Science Slam på Frue Plads. State of the art-sundhedsforskning på tre minutter. Ja tak.

Men det jeg glæder mig allermest til på Frue Plads er science slam. Her får 3 forskere fra Center for Sund Aldring 3 minutter til at gøre deres forskning forståelig, og det er da en forelæsningslængde, der er til at overskue, selv på en fredag aften. Det er kl. 19.45 og igen kl. 21.15.

Ud over at gå på opdagelse bag universitets tykke mure, kan du chille med kunst, lys, jazz, og snacks fra Studenterhuset. Læs mere her.

Den med alle røverhistorierne

Er du lun på kollegielivet? Så tag med på tour de chambre på de gamle københavnerkollegier. Her står alumner klar til at fortælle nye og gamle røverhistorier om kollegielivet, og jeg skal i hvert fald ind se, om Regensen har lige så god udsigt, som de har prøvet at bilde mig ind.

Hvad foregår der egentlig blandt de heldige, der kan kalde sig alumner på de gamle københavnerkollegier? Tag med på tour de chambre.

De tykke murstensvægge har lagt værelser til mere eller mindre flittige studerende siden 1600-tallet og har huset ikke så få akademikerkendisser heriblandt: Ditlev Monrad, Thomas Kingo, Jens Otto Krag, Simon Spies, Grundtvig, Brorson og P.L. Panum.

Læs mere her, her og her.

Hvis du kun skal besøge ét sted

Hvis jeg bare skulle besøge ét sted på fredag, så ville jeg tage på Medicinsk Museion i Bredgade. Her kan du nemlig både være med på en lytter, når endnu flere forskere står klar til at indvie dig i den nyeste viden om sundhed og aldring, du kan også få lidt mere visuel biologiundervisning, når en anatom dissekerer svinehjerter og –lunger, og du kan selv gå på opdagelse i den Saxtorphske Samling af fostre, knogler og instrumenter – hvis du tør.

Medicinsk Museions nyeste udstilling, Det indsamlede menneske, fik seks hjerter i Politiken. Er du klar til at dit hjerte springer et slag over?

Lader du dig ikke skræmme af hverken blod eller livløse fostre? Så kan du også teste dine musklers alder eller høre om fremtidens sædcellekvalitet (dét er potentielt skræmmende viden). Læs mere her.

Den børnevenlige

Som noget nyt kan du i år også besøge Datalogisk Institut, og de har skabt KU’s mest familievenlige attraktion denne aften med computerspil og robotter for de mindste, krypteringsopgaver for de ældre og digitalt selvforsvar for de voksne. For en it-novice som mig er det her aftenens absolut vigtigste viden. Hvordan er det nu lige med det der privacy? Må mit kodeord gerne være ‘Something2Remember’? Læs mere her.

Datalogisk Institut er med for første gang – med robotter for de mindste og kryperingsopgaver for de største.

På med fingervanterne og de gode vandrestøvler. Vi ses i efterårsnatten. Se alle aktiviteterne på Københavns Universitet her.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste