Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Han fik arbejde efter kandidaten, men blev overrumplet af hverdagsensomhed

Hamsterhjul — I studietiden får mange studerende dækket de fleste sociale behov på universitetet. Men hvad gør man efter kandidaten? Mikkel Schmidt fortæller om, hvordan han skulle lære at få nye interesser og venner og at holde fast i de gamle.

Mikkel Schmidt sidder på sofaen i sin lejlighed i Nordvest og strikker. Det får ham til at slappe af, det udvikler hans kreative side og holder hans hænder i gang. Det er en fritidsinteresse, han valgte at begynde på for to år siden.

I 2021 blev han færdig som cand.scient. i fysik fra Københavns Universitet, og han har siden brugt en del tid på at skabe sig et godt liv efter studierne, for efter kandidaten stod han pludselig med nogle uventede udfordringer: Han skulle til at fylde fritiden ud på en meningsfuld måde.

Følte et socialt underskud

Mikkel Schmidt begyndte ellers i et godt job som data scientist i Andel, en stor dansk energivirksomhed, blot to måneder efter han var dimitteret.

Han havde nydt sin sommerferie efter kandidaten, men allerede efter en måned på jobbet kom tomheden og ensomheden snigende ind på ham, og det kom som en stor overraskelse.

»En dag opdagede jeg, hvor lang tid der egentlig var gået, siden jeg havde set mine venner, lavet noget socialt eller haft forbindelse til alle de sjove ting, der igennem mange år havde været en stor og selvfølgelig del af mit liv på universitetet,« siger Mikkel Schmidt.

Han indså, at han selv blev nødt til at gøre noget, hvis han skulle fortsætte den gode sociale udvikling, han havde haft som studerende på Fysik, men det var ikke så ligetil, syntes han.

»Det var faktisk en svær situation, der virkede helt uoverskuelig for mig dengang. Pludselig kørte den dagligdags tromle bare rundt med mig: Jeg kom hjem efter arbejde, gik hurtigt kold i min sofa, gik i seng, og så gjorde jeg det samme dagen efter. Det var uholdbart,« siger han.

Ny rytme og fylde

Det er to år siden, Mikkel Schmidt blev ramt af hverdagsensomhed, men i dag har han fundet nogle gode løsninger til at holde kontakten til vennerne ved lige, han har skabt nye sociale omgangskredse og fundet nogle flere ting at fylde sin hverdag ud med.

Han bruger ikke super meget tid på at strikke, men han elsker sin nye hobby. Han fik inspiration til håndværket af nogle venner, der selv strikker. Den første sweater arbejdede han på i et par år, men den næste tog ham kun tre måneder – og nu leder han efter et nyt strikkeprojekt, han kan komme i gang med.

Efter lidt mere end et år i sit job hos Andel begyndte han i oktober 2022 at spille vandpolo på et hold under Pan Idræt, der er en queer idrætsforening.

»Det var fysisk ekstremt hårdt, men samtidig også helt vildt fedt, for holdet er meget socialt. Vi vil gerne vil se hinanden ofte uden for træningen – og holder også for eksempel julefrokost sammen,« siger Mikkel Schmidt.

Han har desuden lavet en Marvelfilmklub sammen med nogle af sine venner fra universitetet.

»Vi har efterhånden set næsten hele serien, men mangler nogle stykker endnu, for indimellem laver vi mad sammen – og glemmer at se film,« siger Mikkel Schmidt.

Godt graduate-program

Mikkel Schmidt har selv taget initiativ til at sætte skub i sin sociale udvikling, men han har også fået nogle ting forærende.

På hans arbejdsplads kom han med i et graduate-program sammen med 11 andre nyansatte, der startede samtidig med ham. Programmet er udviklet for at give nyuddannede en lidt mere glidende overgang til arbejdslivet og betød blandt andet, at de nyansatte lærte hinanden at kende.

»Vi blev ret hurtigt venner, og vi er begyndt at ses privat, og det er godt, for det er nok i forbindelse med mit arbejds- eller studieliv, at jeg møder flest nye mennesker,« siger Mikkel Schmidt.

Han savner dog stadigvæk at møde flere af de gode folk fra universitetet, som han igennem mange år lavede sjove ting sammen med.

På universitetet var han både med i fagrådet, han lavede revy, arrangerede fester og har også været rusvejleder. Han mindes, hvor ofte man som studerende samledes i store grupper til alle mulige arrangementer eller fester, og det kunne ske spontant – man skulle bare møde op for at få en god fest.

Men det sker sjældent nu, hvor alle har en travl hverdag:

»Det er bare svært at mødes spontant sammen mange i dag, når næsten alle har en fuld kalender. Der er simpelthen færre, der har tid, og for det meste må man lave en aftale med en ven ad gangen,« siger Mikkel Schmidt.

To års eksistentiel rutsjetur er slut

Mikkel Schmid har været på en eksistentiel rejse, efter han ikke længere befandt sig i den boble, som studietiden var.

»Og så pludselig en dag er man færdig og tænker: Gud, hvordan skal jeg bruge alle de kompetencer, jeg har fået, og hvad er det næste, der skal ske i mit liv? Skal jeg have et hus eller en båd?« siger han.

Det kræver vilje og tid at holde fast i sine sociale kontakter, ved han nu, fordi man ikke længere automatisk er en del af et inkluderende studiemiljø.

»På Københavns Universitet var jeg for eksempel en af fire repræsentanter for studerende, der kunne tale direkte med ledelsen om studenterpolitik, men lige pludselig havde jeg intet at skulle have sagt. Så var jeg bare en almindelig medarbejder i en virksomhed. Heldigvis er jeg nu, to år senere, et sted, hvor jeg kan lide både mit liv, min fritid og mit arbejde,« siger Mikkel Schmidt.

Seneste