Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
DEBAT - KU er Danmarks mindst ambitiøse universitet, når det kommer til studiemiljø, skriver Frederik Løgstrup Magnusson.
»Har du nogen venner på studiet?«
Hvornår har du sidst fået det, måske lidt grænseoverskridende, spørgsmål? For lidt mere end 12.000 studerende på Københavns Universitet var sidste gang nok, da de svarede på universitetets studiemiljøundersøgelse.
Mere end hver tiende svarede nej. Prøv at forestille dig, at du hver morgen (eller måske hver anden morgen) dukker op til forelæsning og sætter dig i sædet, du smiler og siger hej til dem på dit hold, for du har jo set dem før, men du snakker ikke rigtigt med nogen af dem.
Om aftenen går du hjem og læser på teksterne, men der er ikke nogen at diskutere dem med.
Om fredagen tager du ud i byen og finder dine rigtige venner og drikker en øl med. I snakker om alt andet end studiet. Hvad mon dine studiekammerater laver lige nu? Sidder de i fredagsbaren og har det fedt med at grine ad økonometriunderviserens hentehår, eller sidder de og deler tips og tricks til, hvordan man overlever eksamen i farmakologi?
For mere end hver tiende af dine medstuderende er det virkelighed. Måske er det også virkelighed for dig. Hvis du har det sådan, vil jeg bare sige: Det tror da fanden. KU er Danmarks mindst ambitiøse universitet, når det kommer til studiemiljø. Vi ligger på en meget solid sidsteplads i alle trivselsmålinger blandt landets universiteter.
Der bliver ikke brugt særligt mange arbejdstimer på at sikre, at du har mulighed for at hænge ud med dine studiekammerater. Eller særligt mange kvadratmeter på at sikre, at der er et sted i nærheden af forelæsningssalen, hvor I kan sidde og knokle med pensum sammen.
Og hvad så? Er studerende ikke voksne mennesker, der kan tage hånd om sig selv? Jo, studerende er voksne mennesker, og de tager selv ansvar. Rigtigt mange studerende bruger frivilligt rigtig meget tid på at gøre deres studie federe for alle studerende. De laver fredagsbar, fagcaféer, rustur, morgenmadsklubber, you name it.
Men det er bare ikke nok. Og der er ikke nogen voksne mennesker, der ville finde sig i en så stor ligegyldighed overfor menneskers velbefindende, som findes på KU, når det gælder studerende. Hvis de studerende var medarbejdere på en arbejdsplads og ledelsen var, nå ja, ledelse, ville der være lagt i ovnen til en ordentlig overhaling af arbejdsmiljøet, med den frekvens af ensomhed.
Men ledelsen på universitetet er vist meget godt tilfredse. I hvert fald er forlænger man bare den gamle studiemiljøstrategi, som altså ikke har virket, et år mere i 2017. Men med lidt færre penge. Studerende har altså ikke helt samme ret til at have det godt, som medarbejdere. Hvis man ikke kan lide lugten i bageriet, kan man jo bare smutte.
I 2008 skrev rektor Ralf Hemmingsen og prorektor Lykke Friis en kronik i Uniavisen. Man jokede lidt med, at da Bill Clinton stillede op til præsidentvalget i 1992, hang han et stort skilt op i sit kontor, hvor der stod ”It’s the economy, stupid!”, for ligesom at huske sig selv på, hvad der var hans største ansvar at gøre noget ved som potentielt statsoverhoved.
Hvis Ralf og Lykke skulle have lavet sådan et skilt, skrev de, skulle der have stået ”It’s the campus environment, stupid!”. Men det behøvede de nok ikke, og i øvrigt passede sådan et skilt ikke rigtigt ind på rektorgangen, sluttede de af.
Otte år senere må vi konkludere: I skulle have hængt det skilt op. Det er studiemiljøet, den er gal med!
uni-avis@adm.ku.dk