Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Hemmingsens kritikere må nøjes med Penkowa-høring

PENKOWA-SAGEN – Hverken det nuværende folketingsflertal eller Bestyrelsen for Københavns Universitet er indstillet på at efterkomme kravet om en uafhængig undersøgelse af skandalesagen omkring Milena Penkowa.

De fem initiativtagere til kravet om en uafhængig undersøgelse af Milena Penkowa-sagen og ikke mindst rektor Ralf Hemmingsens rolle heri, måtte som forventet gå med uforrettet sag, efter at de i onsdags havde lejlighed til at fremlægge deres synspunkter for medlemmerne af Københavns Universitets bestyrelse.

»Det foregik stille og roligt. Bestyrelsen lyttede høfligt til vores synspunkter, men gjorde samtidig klart, at den ikke har tænkt sig at imødekomme kravet om en uafhængig undersøgelse,« fortæller professor Elisabeth Bock fra femmandsgruppen og tilføjer:

»Alt andet ville også have været overraskende. Ingen havde jo forventet, at bestyrelsen pludselig skulle skifte holdning og dermed tabe ansigt.«

Ny tunge på vægtskålen

Hermed står det klart, at kravet om en uafhængig undersøgelse, som over 700 forskere har skrevet under på, ikke bliver gennemført.

Forhåbningerne om, at professor Niels Høiby ville kunne presse kravet igennem i Folketinget, når han per 1. juni som folketingssuppleant for Liberal Alliance overtog Venstreoverløberen Malou Aamunds folketingssæde, faldt endegyldigt til jorden i sidste uge.

Da det kom til stykket viste det sig nemlig, at Niels Høiby alligevel ikke var tungen på vægtskolen. Ind fra højre i de højspændte forhandlinger om grænsekontrol kom løsgængeren Pia Christmas-Møller og tilbød regeringen sin stemme og fremtidige støtte, og dermed var også presset for en uafhængig undersøgelse af Penkowa-sagen pist forsvundet.

Høring i stedet for uvildig undersøgelse

I stedet måtte Liberal Alliance efter flere dages diskussioner med regeringen tage til takke med et kompromis, der giver en repræsentant for initiativtagerne til underskriftindsamlingen adgang til at sidde i panelet i den store høring, som skal holdes på KU til efteråret.

Her skal universitetet redegøre for, hvordan der er blevet fulgt op på Penkowa-sagen, og hvilke skridt man har taget for at undgå lignende sager i fremtiden.

Det indgår også i aftalen, at der skal et etableres en ny procedure for indstillinger til priser, som skal garantere den akademiske legitimitet – og at de fem professorer vil få indflydelse på hvordan den skal udformes.

Endelig fik de fem professorer, der også har leveret et kritisk responsum til kammeradvokatens undersøgelse, lejlighed til at fremlægge deres synspunkter for den samlede bestyrelse på KU i onsdags.

Høiby skuffet

Niels Høiby lægger ikke skjul på, at han er skuffet over, at der ikke kunne opnås enighed med regeringen om at iværksætte en uafhængig undersøgelse.

»Det er meget mindre, end det vi gik efter, men mere kunne vi ikke komme igennem med,« konstaterer han.

Oppositionen har til gengæld kun hån til overs for aftalen, som kaldes et »fesent kompromis« af videnskabsordfører Rasmus Prehn fra Socialdemokraterne. Og Jonas Dahl fra SF erklærer sig »chokeret« over, at Liberal Alliance har været så billigt til salg.

»De har jo solgt sig uden at få noget som helst igen. Det er nul og niks. Det betyder, at vi aldrig på denne side af valget kommer til bunds i, hvad der er foregået. Og hvad der var baggrunden for skandalen,« siger Jonas Dahl.

rjb@adm.ku.dk

Seneste