Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Studieliv
Udveksling — Studerende på universitetet på Svalbard skal have et ugelangt sikkerhedskursus i blandt andet riffelskydning, fordi de deler område med isbjørne. Vi har mødt to KU-studerende tæt på Nordpolen, der siger 'suverænt' og 'absurd smukt' om deres oplevelser.
Andrea Haastrup-Vang læser på en bachelor i Geografi og Geoinformatik på Københavns Universitet, men siden begyndelsen af januar har hun studeret på Universitetscentret, UNIS, i Longyearbyen Svalbard.
»Jeg har vidst, siden jeg begyndte på min uddannelse, at jeg ville nordpå for at opleve den arktiske natur og klima. Jeg talte med nogle af de ældre studerende, og en veninde havde været på udveksling på UNIS og anbefalede det,« siger Andrea Haastrup-Vang.
Hendes medstuderende Isabella Rosenberg Jørgensen læser på kandidatuddannelsen i klimaforandringer med specialiseringen The Physical Climate System på KU og hørte om UNIS på sin bacheloruddannelse i geografi på KU fra andre studerende.
»Jeg kan rigtig godt anbefale UNIS. Det er så vild en oplevelse og så forskelligt fra, hvad du kender fra hjemme i Danmark,« siger hun.
Beliggenheden blot 1.300 kilometer fra Nordpolen byder på ekstreme forhold året rundt. Der er gletsjere og en stor bestand af isbjørne, som betyder, at det er pålagt ved lov at have en jagtriffel med uden for bygrænsen.
UNIS har af samme grund et obligatorisk ugelangt sikkerhedskursus for alle studerende, der deltager i feltkurser.
Det føltes underligt at få et gevær i hånden og blive bedt om at lære at skyde som en del af undervisningen
Studerende Andrea Haastrup-Vang
Andrea Haastrup-Vang fortæller, at studerende her blandt andet lærer at udføre førstehjælp i kulde og barskt vejr, om sikkerhed på isen, snescooterkørsel, navigation, beskyttelse mod isbjørne og gletsjerredning.
»Det føltes underligt at få et gevær i hånden og blive bedt om at lære at skyde som en del af undervisningen på UNIS. Det ser man nok ikke andre steder i verden. Men jeg syntes, det var sjovt at være på skydebanen,« siger hun.
»Hvis man ikke har lyst til at skyde, kan man sagtens sige fra. Så mister man selvfølgelig muligheden for at bære våben på Svalbard, men man går normalt aldrig alene uden for byens grænser, så der vil som regel altid være en eller flere i en gruppe, der har tilladelse og lyst til at bære våben,« fortsætter Andrea Haastrup-Vang.
Også Isabella Rosenberg Jørgensen taler godt om sikkerhedskurset:
»Det er meget forskelligt fra person til person, hvordan man har det med at gennemføre skydetræning og generelt omgås våben. Jeg synes personligt, det var sjovt at lære at skyde, og jeg er glad for at have lært at beskytte mig selv i en nødsituation.«
»UNIS tager håndtering af skydevåben meget alvorligt. Det meste af selve skydetræningen handler om, hvordan man lader og aflader geværet på en sikker måde, generelle regler for skydevåben på Svalbard og vigtigst af alt, hvordan man i første omgang undgår at skulle benytte sig af riflen,« fortæller Andrea Haastrup-Vang.
Svalbard har ganske få veje på grund af det uvejsomme terræn. Derfor foregår meget af transporten på snescooter, som UNIS stiller til rådighed, når de studerende skal på ture i felten.
»Det er min opfattelse, at UNIS mener, læring fungerer bedst, når man får lov til at opleve, se og studere naturen uden for undervisningslokalerne. Underviserne lægger stor vægt på at tage os med på feltture rundt omkring på Svalbard,« siger Andrea Haastrup-Vang.
»Det er en fed måde at lære på, og så er det jo også bare en utrolig mulighed for at få lov til at køre på snescooter og opleve nogle vilde steder med ’rigtige voksne’ der sørger for sikkerheden undervejs. Jeg synes, UNIS er fagligt godt. Mine undervisere til forelæsninger, feltture og øvelsestimer har været engagerede og meget specialiserede.«
Vi stod i tusmørke og med månen og stjernerne over os, mens vi lavede rensdyrfeltarbejde. Det var bare så smukt og surrealistisk.
Isabella Rosenberg Jørgensen
Også Isabella Rosenberg Jørgensen er tilfreds med det faglige niveau:
»Jeg synes, især feltarbejdet og den praktiske del af undervisningen er på et super højt niveau. Omvendt tror jeg, der er stor forskel på kurserne, så man kan eventuelt overveje at spørge tidligere elever om anbefalinger til specifikke kurser, før man søger,« siger hun.
»De vildeste faglige oplevelser har for mig været at se en masse gletsjere og at bore meterlange permafrostkerner. Men mit bedste minde er faktisk fra det allerførste feltarbejde i januar. Det var stadig polarnat, og vi stod i tusmørke og med månen og stjernerne over os, mens vi lavede rensdyrfeltarbejde. Det var bare så smukt og surrealistisk,« husker Isabella Rosenberg Jørgensen.
Økonomisk har de to KU-studerende fået Erasmusstøtte og deres SU med til Svalbard.
»Man får et Erasmus+-stipendium, hvis man tager til UNIS. Beløbet dækker huslejen i Longyearbyen plus lidt ekstra til oplevelseskontoen. Jeg får også SU, mens jeg er her, og den dækker nogenlunde mine leveomkostninger, oplevelser og en fredagsøl en gang imellem. Generelt er alting dyrt på Svalbard, fordi det skal flyves eller sejles hertil,« fortæller Andrea Haastrup-Vang.
»Hvis man vil herop, skal man også lægge lidt penge til side til at købe grej og tøj til vejret. Der er rigelige muligheder for at shoppe sig fattig, hvis man er en grejnørd eller Gore-Tex-fan. Men man kan også købe brugt. Svalbard er er et sted, hvor de fleste kun bliver et par år ad gangen, så der er mange, der sælger alt fra snescootere, ski, kælke og vintertøj til boligartikler og hverdagstøj. Jeg har for eksempel købt et par brugte randoneeski, støvler og stave til en rigtig god pris,« fortsætter hun.
Isabella Rosenberg Jørgensen har også haft held med at få legater til sit ophold.
Universitetet ligger centralt i byen med udsigt over Adventfjorden og fjeldene omkring Longyearbyen, og UNIS er, ifølge de to KU-studerende, et godt sted at møde nye mennesker.
»De fleste er her kun i et eller to semestre, fordi man ikke kan tage hele sin uddannelse på UNIS. Det betyder, at de studerende ikke kender hinanden på forhånd, så alle starter på en måde på samme sted. Alle har også en fælles interesse i at være udendørs, udforske naturen og gå på opdagelse, så det er nemt at lære nye mennesker at kende mange forskellige steder,« siger Andrea Haastrup-Vang.
Hvis man har motivationen til at udforske Svalbard og lidt penge at gøre godt med, får man virkelig nogle suveræne måneder heroppe.
Studerende Andrea Haastrup-Vang
Isabella Rosenberg Jørgensen nævner en anden fælles ting for de studerende på UNIS, nemlig at de fleste hverken har familie eller venner på Svalbard i forvejen:
»Det betyder, at de fleste er tilgængelige og åbne for at indgå i fællesskabet. Det tror jeg giver en rigtig sund og god dynamik af nærvær og tilstedeværelse. Omvendt er forårssemesteret også en tid, hvor der opstår grupperinger, afhængigt om du står på ski, har egen snescooter eller ingen af delene.«
Hun kan dog varmt anbefale UNIS:
»Det er især inspirerende, at her er så mange studerende med den samme stærke passion for udeliv og for naturvidenskab og klimaforandringernes effekt på Arktis.«
Andrea Haastrup-Vang mener dog, at man ikke alene bør vælge at tage til Svalbard af akademiske årsager.
»Der er del fritid, og mange bruger deres frimoduler og fridage på snescooterture, skiløb og vandreture. Hvis man ikke er klar til at investere tid og penge i udstyr, der passer til vejret, og leje eller købe en brugt snescooter, tror jeg, at det kan blive en smule ensformigt i længden. Men hvis man har motivationen til at udforske Svalbard og lidt penge at gøre godt med, får man virkelig nogle suveræne måneder heroppe.«
Andrea Haastrup-Vangs vildeste oplevelse indtil videre har være en fire dages felttur:
»Vi kørte omkring 100 km på snescooter til en forskningsstation i en gammel, forladt svensk mineby. Her overnattede vi, og hver morgen begav vi os ud på dagsture for at udforske geologien i området. En af dagene kørte vi på snescooter ud på havisen helt til den vestlige del af Spitsbergen, som er den største ø i Svalbard. Der så vi nogle fantastiske formationer i bjergene, dannet af stor tektonisk aktivitet. Bagefter fortsatte vi til en gletsjerfront. Det var virkelig spektakulært at være så tæt på en stor gletsjerfront med solnedgangen og de smukke bjerge i baggrunden,« siger Andrea Haastrup-Vang, der tager to bachelorkurser i Arctic Geology på UNIS på Svalbard, nemlig The Tectonic and Sedimentary History of Svalbard og Integrated Geological Methods: From Outcrop to Geomodel.