Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Replik — Lyt til os, skrev Studerende mod Besættelsen onsdag i et debatindlæg til KU’s ledelse. Uniavisen bad rektor forholde sig til de tre væsentligste kritikpunkter. Her er hans skriftlige svar.
Uniavisen forsøger fortsat at få et rigtigt interview med KU’s ledelse vedrørende kravet om en akademisk boycot. Nedenstående udveksling er foregået på mail.
Hvorfor skal studenteroprør mødes med disciplinære sanktioner?
Der har meget vide rammer for at udtrykke sig på Københavns Universitet. Vi har dog et sæt ordensregler. De udstikker en klar ramme for, hvordan vi omgås hinanden, og er sat i verden for at sikre et fællesskab, hvor alle kan komme til orde. Man møder disciplinære sanktioner, når man tilsidesætter disse regler: i fredagsbaren, i undervisningslokalet eller i Museumsbygningen.
Hvorfor kom politiet også ved den anden aktion 9. september, hvor de studerende ikke var maskerede?
Vi anerkender ikke, at Studerende mod Besættelsens aktiviteter er udtryk for et »studenteroprør«
Henrik C. Wegener, rektor
Da Studerende mod Besættelsen etablerede lejren på Kommunehospitalet i begyndelsen af maj, gjorde universitetet det klart, at Studerende mod Besættelsen ikke måtte forhindre universitets ansatte og studerende adgang til at udføre deres arbejde og studier. Demonstrationer skal være fredelige og ikke-intimiderende. Derfor var det også muligt at opretholde lejren på CSS. Studerende mod Besættelsen har siden ikke overholdt disse anvisninger, men overskredet dem ved flere tilfælde. Derfor gør vi, hvad vi opfatter som nødvendigt, for at beskytte ansatte og studerende.
Vi anerkender ikke, at Studerende mod Besættelsens aktiviteter er udtryk for et »studenteroprør«. Det er ikke studerende, som gør oprør mod universitets indre magtstrukturer, styreformer eller lignende. Det er en gruppe af studerende, som vil aftvinge hele universitet en bestemt politisk holdning og handlinger i international/udenrigspolitik. Det vil indskrænke vores ansattes og studerendes akademiske frihed.
Hvad er jeres overvejelser bag at antyde, at der er en sammenhæng med Synagogens placering?
Vi antyder ikke noget om Studerende mod Besættelsens intentioner. Synagogen er et af Københavns største terrormål og under konstant politibeskyttelse. Det er forståeligt, at politiet er ekstra agtpågivende i området omkring Synagogen.