Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Hjælp til ikke-snyd

PLAGIERING - Ny hjemmeside vinder en pris for at lære studerende, hvordan man ikke plagierer sine kilder. På en ikke-fordømmende måde

Universitetsavisen har tidligere beskrevet, hvordan eksamensansvarlige fra Det Sundhedsvidenskabelige og Det Farmaceutiske Fakultet ved Københavns Universitet (KU) er kommet til at plagiere sig selv ved et par lejligheder. Nu er der blevet uddelt en pris til et initiativ, der skal holde studerende fra at falde i samme fælde.

Internetsiden, www.stopplagiat.nu vandt årets Det Gyldne Snit inden for kategorien videobaserede undervisningsmaterialer. Videoen er produceret af medarbejdere fra Kubis, Det Kongelige Biblioteks forskellige afdelinger på KU.

»Missionen med e-værktøjet er ikke at agere moralske politimænd men at give de studerende en mulighed for at blive opmærksomme på kildebrug, øve sig og få svarene afsløret med det samme,« siger Tina Pipa, Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek, som har været med til at udvikle hjemmesidens idé.

Viden forhindrer snyd

Tina Pipa fortæller, at mange universiteter for tiden køber software, der skal afsløre de studerendes snyd. Men med hjemmesiden forsøger man i stedet at forebygge, så studerende ikke kommer til at plagiere. Tina Pipa har også været medskaber af www.ubtesten.dk, hvor studerende kan gå ind at teste deres viden om informationssøgning, kildehenvisninger, og alt det potentielt kedelige der skal med, når man skal dokumentere sin viden i opgaver og besvarelser.

Og da denne hjemmeside fik særligt mange henvendelser fra undervisere om afsnittet ’Regler & redelighed’, valgte man at lave et nyt ’e-værktøj’ om netop dette tema.

Kubis-folkene har designet deres vinderhjemmeside ud fra den idé, at plagiering tit og ofte skyldes, at den enkelte studerende ikke ved, hvordan man omgås sine kilder korrekt. På hjemmesiden findes en evalueringsdel, hvor man kan teste sin egen viden om plagiering.

Undervisere har ikke tid til kildetjek

Ifølge Tina Pipa er det ofte svært for underviserne at få formidlet budskabet om korrekt omgang med kilder. Og ikke mindst at finde tiden til det.

»De studerende har for travlt til at læse de bøger om emnet, der findes. Derfor fungerer hjemmesiden som en slags light-version af Den Gode Opgave,« siger Tina Pipa med henvisning til bogen Den Gode Opgave, der udkom for et par år siden.

Stopplagiat.nu er ikke den eneste KU-relaterede vinder af årets Det Gyldne Snit. Læs også om de studerende, der vandt en tur til Stanford University, USA, for en video om at relatere til penge via følelser.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste