Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
AFSLUTNING - Fra efteråret må kandidatstuderende på Humaniora nøjes med et bolsje efter aflevering af deres specialer. Fakultetet har besluttet at afskaffe udtalelserne – til stor ærgrelse for de studerende, der finder beslutningen 'sygt dårlig'.
Fra den 1. september 2014 vil de studerende, som afleverer deres afsluttende speciale på Det Humanistiske Fakultet ikke længere få en skriftlig udtalelse. De må fremover nøjes med en karakter, for fakultetet har besluttet at afskaffe specialeudtalelsen.
»Man bruger et halvt år på én opgave, og så kan de ikke engang finde tiden til at skrive en udtalelse. Det er en dårlig afslutning på fem års studier,« siger Mads Jørgensen, kandidatstuderende ved Institut for Kunst og Kultur.
Han skal netop i gang med specialet til efterår og vil derfor blive en af de første humkandidater, som kommer til at afslutte sin uddannelse uden en udtalelse.
Ida Marie Nissen, der er i fuld gang med sit speciale sammesteds, er enig:
»Det er en sygt dårlig idé. At arbejde på noget et halvt år og så slutte af med et snoldet tal. Det er på en måde bare perverst.«
Beslutningen om at afskaffe udtalelsen modtog de IKK-studerende midt i april, da den i få linjer blev kommunikeret ud et stykke nede i det faste nyhedsbrev fra institutledelsen til de studerende.
Prodekan for uddannelse på Humaniora Jens Erik Mogensen forstår godt de studerendes ærgrelse. Men beslutningen om at skrotte de skriftlige evalueringer handler netop om at give mulighed for bedre feedback undervejs i specialeprocessen, siger han:
»Jeg kan godt forstå, at de studerende er glade for at få udtalelsen, men den har ingen praktisk funktion efter studiet. Så i stedet for at vejlederen skal bruge mange timer på at skrive en akademisk anmeldelse af specialet, så sørger vi nu for, at vejlederne får mere tid til den løbende feedback og vejledning,« siger han.
Han tilføjer, at beslutningen om at afskaffe udtalelsen kommer på anbefaling af en arbejdsgruppe bestående af både studerende og ansatte, som netop har kigget på, hvordan man kan forbedre den løbende feedback fra undervisere.
Men er det ikke lidt paradoksalt, at I dropper en udtalelse, som de studerende værdsætter, for at give dem bedre feedback?
»Nej, for vi bliver nødt til at vurdere, hvad der giver mest mening. Er det en udtalelse, som ingen funktion har, eller er det mere tid til feedback og sparring i opgaveprocessen?,« siger Jens Erik Mogensen, der på baggrund af egne erfaringer som specialevejleder vurderer, at det kan tage vejlederen helt op til ti timer at skrive udtalelsen i samarbejde med censor.
Tid som går fra de i alt 30 timer en specialevejleder har til den enkelte studerendes speciale.
»Selv om udtalelsen er afskaffet, vil det selvfølgelig stadig være muligt at få en mere udførlig begrundelse for bedømmelsen fx i form af en afsluttende samtale,« siger Jens Erik Mogensen.
Mads Jørgensen synes stadig det er ærgerligt, for de udtalelser han har set fra sine medstuderende er som regel virkelig nyttige:
»Udtalelserne plejer at være rigtig gode. Forstået på den måde, at du får en super kvalificeret skriftlig feedback, som virkelig gennemgår og vurderer din opgave, tager den seriøst som et stykke akademisk arbejde,« siger han og tilføjer:
»Mere vejledning er fint – men det er stadig utilfredsstillende at stå tilbage med et bolsje og et tal.«
LÆS OGSÅ: Tidligere vejleder: Specialeudtalelsen er enormt værdifuld
uni-avis@adm.ku.dk