Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

»Humaniora er livsvigtig for samfundet«

DEMODEBAT - Utilfredse humanister rykkede i dag deres protester ind til hjertet af Københavns Universitet for at finde ud af, hvem der egentlig har ansvaret for det, de mener, er udsultede uddannelser.

De er blevet en rigtig græsrodsorganisation og har døbt sig selv ‘Humanister for bedre uddannelser.’ De vrede humaniorastuderende, som nu har protesteret i en måned ude på KUA.

LÆS: Humaniorastuderende i oprør

I dag havde de så inviteret politikere og universitetsledelse til debat på Frue Plads om kvaliteten og finansieringen af de humanistiske uddannelser.

Små hundrede studerende var dukket op for at høre humanioras fremtid blive debatteret af rektor Ralf Hemmingsen, oppositionspolitikerne Pernille Skippper (Ø) og Trine Mach (SF), forskningsordfører for Dansk Folkeparti Jesper Langballe og dekan for Humaniora Kirsten Refsing, som dukkede uanmeldt op.

Humaniora som kulturbærende

Rektor Ralf Hemmingsen lagde ud med at tilskrive de humanistiske fag en afgørende rolle som kulturbærende i samfundet. En ting alle i panelet kunne blive enige om.

»Jeg tror, samfundet nogle gange glemmer, at humaniora er livsvigtigt for samfundet. Det kan vi i hvert se, når midlerne skal fordeles,« sagde Kirsten Refsing og tilføjede, at de studerendes krav om mere undervisning er berettiget.

Derfor har ledelsen på det Humanistiske Fakultet set på, hvordan de, med de penge der er til rådighed, kan give de studerende mere undervisning. Først og fremmest vil dekanen genindføre 14 ugers-semestre på alle institutter.

LÆS: Studenterprotester bærer frugt

»Fremover vil vi bruge færre penge på administration og flere penge på forskningsbaseret undervisning,« sagde Kirsten Refsing.

Den ansvarlige rektor

Under dagens aktion fandt de studerende i det mindste én, som de kunne gøre ansvarlig for vilkårene på deres uddannelser. Rektor Ralf Hemmingsen påtog sig nemlig det overordnede ansvar for fordelingen af midler til uddannelse.

Det handler dog ikke nødvendigvis om, hvor mange undervisningstimer hver enkelt studerende har, men derimod, hvad de laver mellem timerne, mente han.

»Det helt afgørende er, hvad de studerende bliver sat til i den tid, hvor de ikke har undervisning. Det er det, vi skal finde ud af. Sker der en progression i mellemtimerne? Hvis ikke, har vi et kæmpe problem; hvis der gør, kan vi måske gøre det endnu bedre,« sagde han.

Et strejf af valgkamp

Til gengæld ligger ansvaret for finansieringen af uddannelserne, ifølge Ralf Hemmingsen, hos politikerne.

Her var oppositionens to kvinder straks klar med en taxameterforhøjelse, hvis rød blok vinder ved næste valg. Samtidig vil de også udvide universitetsdemokratiet og universiteternes frihed, mens Pernille Skipper (Ø) i tilgift vil forhøje SU’en.

Også Jesper Langballe fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, tordnede mod de økonomiske tilstande for humaniora, som han kaldte »en skændsel.«

»Det danske samfund kan simpelthen ikke være bekendt at behandle humanisterne på den måde,« sagde han, men han ville ikke vedgå, at regeringen har sparet på uddannelse.

»Vi har sprøjtet milliarder med en telefonbruser ud over forskning og uddannelse. Der er aldrig blevet givet så meget, som mens vi har været ved magten,« sagde Jesper Langballe.

Sammenhold i bedste KUA-stil

Under hele debatten tog dekan Kirsten Refsing de studerendes parti – til stor glæde for de fremmødte.

»Har vi uddannelser i verdensklasse? Nej! Det kan politikerne sige nok så mange gange, men hvis der ikke er nogle penge, sker det ikke,« svarede Kirsten Refsing på spørgsmålet om, hvorvidt regeringens målsætning om uddannelser i verdensklasse er nået.

»Men vi er i gang med tiltag, der skal gøre jeres uddannelser bedre. Det skal vi gøre sammen – ledelsen og de studerende på Det Humanistiske Fakultet.«

Studerende Amalie Laulund Trudsø var positivt overrasket over dekanens opbakning, og at hun søger at imødekomme de krav, de studerende har formuleret. Men de studerende på KU fortsætter protesterne, fortalte hun.

»Vi skal ikke bare have flere timer, der skal være kvalitet i undervisningen, så det ikke bliver lektiecafé det hele. Vi have forskningsbaseret undervisning, og det forudsætter, at vi får flere fastansatte professorer,« sagde hun og fortalte, at næste projekt bliver, at mobilisere studerende fra andre nedskæringsramte fakulteter og universiteter til en stor demonstration.

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste