Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
VENSTREFLØJSFORSLAG - Uddannelse er et privilegium, som de studerende skal gøre sig fortjent til ved at komme hurtigere i gang med at betale til statskassen. Med en række motiverende forslag vil S og SF forkorte den gennemsnitlige studietid med et halvt år, og så vil man opkræve studieafgifter med tilbagevirkende kraft fra studerende, der forlader landet
Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti har stukket formandshovederne sammen og skrevet planen En fair løsning for, hvordan Danmark skal blive krisen kvit og føle sig velhavende igen. Det er interessant læsning for universitetsbefolkningen.
Grundlæggende vil venstrefløjen gerne give pølsemaskinen et lille vrid.
De unge skal slet og ret lære deres lektier hurtigere, så de kan få mere levetid at være gode skattebetalere i. Danske unge, hedder det i udspillet, forsinkes næsten fire år i uddannelsessystemet. De år skal indhentes, og Storbritannien er eksemplet til efterfølgelse – her bliver 60 procent af de unge færdiguddannede, før de er fyldt 25. Herhjemme er det kun en fjerdedel. En reduktion på seks måneders studietid er »rimelig og realistisk« ifølge de to oppositionspartier.
»Gratis uddannelse er et privilegium,« lyder det fra S og SF. »Regningen betales af hårdt arbejdende danskere, hvoraf mange kun har 7 eller 9 års skolegang bag sig.«
Men her er den gode nyhed for de studerende, som måske allerede på dette tidspunkt får sved på panden: S og SF foretrækker at lokke med bonusordninger frem for at svinge ridepisken.
For det første skal det være sjovere at studere. Et af forslagene i S og SF’s økonomiske plan er at smide 600 millioner kroner årligt direkte i universiteterne. Pengene gives »med henblik på at kunne indføre mere holdundervisning og generelt nedbringe antallet af studerende pr. hold.« I lyset af, at alene Københavns Universitets årlige budget er på cirka syv milliarder kroner, er 600 millioner ikke noget voldsomt beløb.
Det er ikke budgetterne, men studietiden, der har S og SF’s fokus. De studerende skal hurtigere i gang, og det har S og SF et par forslag til, hvordan man opnår.
Dels kan studerende, der beslutter sig hurtigt, få fortrinsret til at vælge populære fag, dels kan den allerede indførte ordning, at man ganger unges studentersnit med 1,08 i to år efter eksamen, blive ændret, så bonusordningen kun gælder i ét år. Desuden foreslår S og SF en SU-bonus på 1.000 kroner om måneden til beslutsomme studiestartere – penge, der vel at mærke skal leveres tilbage, hvis tidsplanerne skrider.
SF og S er også villige til at udbetale 20.000 kroner til studerende i bonus, hvis de bliver færdige på normeret tid.
Et interessant forslag i planen er et tjek af effektiviteten af de enkelte studieforløb. S og SF stiller det ret oplagte spørgsmål: Hvorfor holder mange studerende i grunden ferie i tre måneder om året?
Sparet SU vil S og SF sende tilbage i systemet til gavn for forsøgere eller handicappede SU-modtagere eller til rabat på offentlig transport.
Udspillets mest kontroversielle idé er en såkaldt kandidatpant.
Ideen stammer fra Velfærdskommissionen, og den består i, at studerende per automatik optager et rentefrit lån hos staten. Efter uddannelsen skal lånet afdrages, men afdragene bliver trukket fra indkomstskatten. På den måde betaler lånet så at sige sig selv – hvis man vel at mærke betaler dansk skat.
Tager man derimod til udlandet, må man til lommerne.
Forslaget om studieafgift per efterkrav i form af en kandidatpant møder hård kritik fra Danske Studerendes Fællesråd og Akademikernes Centralorganisation, skriver ForskerForum.
I SF vil man i øvrigt ikke være med til at betegne kandidatpanten som brugerbetaling, selv om der bliver tale om kontant afregning for uddannelse fra borgere, der får lyst til at leve i udlandet.
Jonas Dahl, SF’s universitetsordfører, siger ifølge ForskerForum:
»Det er ikke brugerbetaling, for S og SF er enige om, at det danske system fortsat skal være gratisuddannelser. Det er et forslag, som skal lukke for et privilegium til bestemte grupper; for nogle som dybest set ’nasser’ på systemet. Vi synes det er socialt retfærdigt, at de betaler en bod til den danske stat.«
SF og S vil dog, ifølge det fælles udspil, tillade nyuddannede kandidater nogle afdragsfrie år i udlandet, så en vis international mobilitet vil være tilladt uden beregning.
chz@adm.ku.dk