Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Hvad betyder finansloven for universiteterne? Politiske planer og reaktioner

OVERBLIK - Finanslov: Færre penge til forskning - Krav om kvalitetstjek af uddannelser - Finansloven hjælper studerende til 150 billige studieboliger frem til 2016 - Østergaard kræver forskningsfusion på plads inden finanslov - AC: regeringen svigter 4.639 arbejdsløse dimittender m.m.

Finanslov: Færre penge til forskning

Regeringen vil bruge 277 millioner kroner færre på offentlig forskning i 2014 end i år. Det fremgår af regeringens finanslovsudspil, skriver Politiken.

Finanslov 2014: Regning for optag rejser krav om kvalitetstjek

Enhedslisten giver ingen ros til regeringen for at afsætte 2,3 milliarder kroner på finansloven for 2014 til uddannelse som følge af, at mange flere studerende er begyndt på de videregående uddannelser. Pernille Skipper, forskningsordfører for Enhedslisten, siger ifølge Altinget.dk (kræver login), at det ikke er noget at prale af, at man finansierer et øget optag, efter man i årevis har sagt, at man har ønsket netop det. Skipper mener, at basismidlerne i stedet hellere burde følge udviklingen i optaget. Og Venstre kræver, at kvaliteten af uddannelserne bliver hævet. Det er uddannelsesminister Morten Østergaard (R) enig i. Til Altinget siger han: »Det er ikke nok, at vi uddanner flere, vi skal også uddanne bedre. Derfor skal de videregående uddannelser løftes i kvalitet.«

Finansloven hjælper studerende til 150 billige studieboliger

Regeringen sætter på sit finanslovsforslag 30 millioner kroner af til at omdanne tomme ældreboliger til studielejligheder (sådan som det i øjeblikket sker i København). Pengene skal fordeles jævnt ud over 2014-2016 og bruges til at nedsætte huslejen, så studerende har råd til at flytte ind, skriver MetroXpress. De 30 millioner kroner skal ifølge regeringen skabe omkring 150 billige boliger, men de løser slet ikke problemet med boligmanglen for studerende, mener Jakob Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Østergaard kræver forskningsfusion på plads inden finanslov

Uddannelsesminister Morten Østergaard vil have en reform af forskningsrådssystemet på plads inden finanslovsforhandlingerne, mens Dansk Folkeparti (DF) og Venstre (V) er skeptiske. Østergaards reform drejer sig om en fusion af tre forskningsråd (Det Strategiske Forskningsråd, Rådet for Teknologi og Innovation samt Højteknologifonden), som regeringen gerne vil smelte sammen i én stor innovationsfond. V har hidtil blokeret for Østergaards fusionsplaner, og DF’s Jens Henrik Thulesen Dahl føler sig heller ikke overbevist af regeringens finanslovsforslag til at sige ja, skriver Altinget.dk. Morten Østergaard selv afviser, at fusionsplanerne kun er en spareøvelse.

ATV: Finanslovsforslag giver zigzag-kurs i forskningspolitikken

Det nye finanslovsforslag fra regeringen er en skuffelse. Det skriver Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) i en pressemeddelelse. Regeringen havde satset på en opbygning af Danmark som videnssamfund baseret på uddannelse, forskning og innovation, og så er det bekymrende, hvis en nedskæring på en procent i bevillingerne til forskningsområdet er indledningen til en zig-zag-kurs, hvor forskningsområdet bliver set som et spareobjekt år for år. ATV foreslår derfor, at forskningen friholdes for besparelser, når de videre forhandlinger om finansloven begynder.

Radikale: Fremsynet finanslov med radikale mærkesager

Hos Det Radikale Venstre er man til gengæld tilfredse med finanslovsforslaget, som man jo også selv har været med til at strikke sammen. Ifølge en pressemeddelelse fra partiet er den fremsynet, og den sikrer en milliard kroner til videregående uddannelser. Balancen mellem at føre en ansvarlig økonomisk politik og samtidig stimulere økonomien så meget som muligt er også lykkedes, skriver partiet, rosende.

Få et overblik over forskning og innovation i finansloven

På de områder, hvor regeringens nyligt fremlagte forslag til finansloven for 2014 berører forskning, innovation og de videregående uddannelser, har Altinget.dk laver en oversigt. Der skal for eksempel forhandles om en forskningsreserve på 859 millioner kroner. Finansiering af masseoptag koster 2,3 milliarder kroner næste år. Den offentlige forskning skal ligge fast på 1,09 procent af BNP, selv om regeringen planlægger en nedskæring i bevillingerne til den offentlige forskning. Der skal ske et fald i bevillingerne til den statslige forskning. Energiforskningen skal holde et højt niveau og får også i 2014 en bevilling på 750 millioner kroner. Det er nogle af punkterne i Altinget.dks artikel.

AC: regeringen svigter 4.639 arbejdsløse dimittender

Der er ikke penge på regeringens finanslovsforslag til en jobordning for ledige nyuddannede akademikere. Dem er der ellers 4.639 af, svarende til en ledighedsprocent på 32,1 procent, ifølge Akademikerne (AC). Organisationen protesterer i en pressemeddelelse med et citat fra formand Ingrid Stage: »Akademikerkampagnen er ikke at finde i regeringens udkast til finanslov. Det er skuffende overfor de mange ledige dimittender, men det er også en rigtig dårlig samfundsøkonomisk disposition.«

Video: Se fremlæggelsen af finanslovsforslaget

For de særligt interesserede har dr.dk en video af selve fremlæggelsen af regeringens udspil til en finanslov for 2014.

anfj@adm.ku.dk

Seneste