Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
GUIDE - Er du galopperende skruk? Måske har du allerede sat nyt liv i verden - eller valgt at vente? Livet som studerende forsørger er dyrt og planlægningstungt, men hvis du kender dine rettigheder, kan det godt hænge sammen. Vi bringer en babyguide.
Du har hørt det tusind gange. Vent med at få børn til uddannelsen, karrieren og Invita-køkkenet er i hus. Alt andet er uansvarligt, lyder det. Men passer det nu også, eller er det ren og skær myte?
Som studerende i Danmark har du faktisk pæne muligheder for både barsel og økonomisk støtte til projekt baby under uddannelsen, og var der ikke noget med, at politikere og eksperter vil have os til at føde flere børn?
Som kvinde har du ret til 12 ekstra SU-klip per fødsel – såkaldte fødselsklip – og dem kan du få udbetalt uden at være studieaktiv. På den måde kan du holde barsel i et helt år på almindelig SU-takst.
Som mand kan du inkassere seks ekstra klip. Hvis du har haft et fast studejob sideløbende med dine studier, har du også ret til barselsdagpenge oven i de ekstra SU-klip.
Det er den store offentlige kasse ’Udbetaling Danmark’, der administrerer dagpenge, og det er dem, du skal kontakte for ansøgningsblanketter.
Oveni kommer de kvartalsvise børnechecks, som du ikke skal ansøge om, da de udbetales helt automatisk (til mor). Børne- og Ungeydelsen er på 4.299 kroner per barn under to år og 3.402 kroner for børn mellem tre og seks år.
Får du tvillinger, har du samtidig ret til det såkaldte ’flerbørnstilskud’, som også udbetales automatisk.
Dertil har du mulighed for at få udbetalt et særligt ’børnetilskud til forældre under uddannelse’, men det udbetales ikke automatisk. Her er det igen Udbetaling Danmark du skal hive fat i. Alt i alt kan du på den måde opnå en nogenlunde god månedlig indtægt under barselsorlov, hvis du er opmærksom på at søge alle de mulige tilskud.
Før eller siden kalder hverdagen igen, og det første problem, der melder sig, er anskaffelse af pasning til den lille.
Som studerende har du ikke nogen særstatus på ventelisten til pasningstilbud, og du kan derfor risikere at vente længe på en vuggestueplads. Men også her er det imidlertid smart at være studerende, for du er meget mere fleksibel end de fleste andre forældre, og det er derfor ikke nødvendigvis en lige så stor katastrofe for dig, hvis du skal vente en måned eller to ekstra på at finde pasning.
Foruden vuggestuer har du også mulighed for at sende dit barn i dagpleje eller arrangere privat pasning med tilskud fra kommunen. Kontakt Borgerservice – se Borger.dk – for at høre mere om dine muligheder.
Med hensyn til økonomi vil du næsten altid være berettiget til hel eller delvis friplads i et pasningstilbud, medmindre du tjener urimeligt mange dollars på dit studiejob eller er popstjerne i din fritid.
Grænsen er defineret ved en årlig husstandsindkomst på 493.300 kroner, så alle indtægter under dette beløb berettiger til delvist tilskud. Er den samlede indkomst på under 158.800 kroner om året, skal du ikke betale en krone for pasning, og hvis du er enlig, forhøjes denne grænse med 55.593 kroner.
Efter endt barselsorlov har du i sagens natur ikke længere ret til barselsdagpenge, men til gengæld har du mulighed for at få forsørgertillæg fra SU, hvis du er enlig eller bor sammen med en anden SU-modtager. Du kan ikke få tillægget, hvis du er stedforælder.
Tillægget er på 2.298 kroner per måned, hvis I er to forældre på SU og på 5.753 kroner, hvis du er alene, og der skal betales skat af det. Hvis du har ret til forsørgertillægget, kan du dog ikke længere modtage tilskuddet til uddannelsessøgende forældre fra kommunen, medmindre du har to børn og I er to forældre på SU. Så har du ret til begge dele.
Selv om Danmark har et generøst system for forældre på SU, er der grænser for, hvor stor en indtægt, du kan opnå, og derfor er det vigtigt, at du prioriterer finanserne benhårdt i hverdagen.
Der er ikke noget så skrækindjagende for en slunken SU-pengepung som en tur i babystormagasinet Babysam, så prøv så vidt muligt at gå uden om alt det dyre babyudstyr og køb brugt.
Brugtbazarer som fx dba.dk og trendsales.dk bugner af alt fra brugte barnevogne til pusleborde, tøj og meget andet, og en stor del af det er så godt som nyt. Derudover er der meget godt at hente i Mødrehjælpens butikker, som findes over hele landet, hvor du samtidig støtter gravide og børnefamilier i en sårbar situation, når du handler.
Tilbage er kun at slå fast, at selv om du som studerende med baby hverken har råd til den nyeste Odder-vogn, at shoppe amok i økologisk babytøj eller ansætte au pair, har du noget andet, som karriereforældrene ikke har – i hvert fald uden for eksamensperioderne – og det er tid.
Og en enestående mulighed for at være fleksibel. På den måde kan begge forældre blive mere involverede, og du misser ikke din bebs’ første skridt.
God fornøjelse med projekt baby – it can be done!
uni-avis@adm.ku.dk