Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Hvad taskerne gemte

Kunstudstilling — Kunstner Christina Bruun Olsson er aktuel med udstillingen Mandala-antropologi på Søndre Campus, hvor hun har arrangeret indholdet af studerendes og ansattes tasker i smukke symmetriske mønstre. Kan billederne lære os noget om hinanden?

Om projektet

Mandala udstilling tasker på Søndre Campus 2017

  • Billederne til Mandala-antropologi-udstillingen er taget i september 2017 af Ebbe Forup.
  • Mandala betyder ‘cirkel’ på sanskrit og er kendetegnet ved det symmetriske mønster.
  • Læs mere på www.christinabruunolsson.dk

I stueetagen og trappearealerne på Søndre Campus hænger en serie store billeder, der hver især portrætterer hverdagsting som kuglepenne, nøgler, overstregningstuscher og mønter arrangeret i sirlige symmetriske mandala-mønstre.

Billederne er alternative og meget ærlige portrætter af studerende og ansatte fra de tre fakulteter i bygningen på Søndre Campus.

»Det giver en visuel ro, når tingene er arrangeret som symmetriske mønstre. Og så er de hængt op så de enten passer sammen i farverne eller netop bliver hinandens modsætninger,« siger Christina Bruun Olsson, der er kunstneren bag udstillingen.

Visuel orden giver ro

I flere år har hun drømt om at få lov at kigge ned i folks tasker og bruge indholdet til noget spændende. I foråret fik hun mulighed for at udføre et pilotprojekt til Byens Hegn ved metrobyggeriet ved Krauseparken på Østerbro, hvor hun sammen med fotograf Ebbe Forup stoppede otte fremmede mennesker og fik lov til at tage billedet af indholdet af deres tasker på en hvid baggrund.

Forud for kunsteksperimentet lavede Christina Bruun Olsson nogle dogmeregler: Bla. at mandalakonstruktion og fotoskydning maks. måtte tage 15 minutter, og at der ikke måtte retoucheres i billederne ud over at navne og CPR-numre på kreditkort blev fjernet.

Mandala med hjelm
billede: Ebbe Forup
Mandala med tablet
billede: Ebbe Forup
Mandala med melon
billede: Ebbe Forup
Mandala med highlights
billede: Ebbe Forup

»Det var virkelig spændende at se, hvad folk gik med i tasken. Der er en antropologisk vinkel, som jeg godt kan lide. Der var ret mange, der sagde ja til at være med, men det ærgrede mig, at vi ikke fik taget flere billeder,« siger Christina Bruun Olsson om projektet på Byens Hegn.

Jurister, humanister og teologer

Derfor kontaktede hun Søndre Campus og spurgte, om hun måtte lave et lignende projekt hos dem i anledning af at de tre fakulteter var flyttet under samme tag. Og i løbet af en hel dag i september spurgte hun 26 studerende og ansatte, der alle sagde ja til at få fotograferet indholdet af deres tasker.

Resultatet hænger nu på fællesarealerne og vidner om hverdagens sælsomme poesi. Hvert billede er organiseret i sit eget symmetriske mønster og der en stor overrepræsentation af overstregningstuscher, kuglepenne, post-its, nøgler, løse mønter og Fitness World-kort. Men hver taske gemte også på en lille speciel ting som fx en vasketablet, et par nylonstrømper, et zookort, en samling smølfekort osv.

Den eneste ting der blev censureret væk fra et billede var en Summerbird chokolade, fordi den unge kvinde, der ejede tasken havde dårlig samvittighed over, at hun havde taget den på sit arbejde.

Forskellige drømme

Under hvert billede kan man læse, hvor taskens ejermand studerer, og flere har skrevet hvad han eller hun drømmer om. Drømmene varierer lige så meget, som taskernes indhold gør det – fra at blive en dygtig advokat til »at købe en stor bil, man kan sove i og køre Europa rundt i«.

Det overraskede mig, at der ikke var nogen studerende, der havde kondomer med i tasken

Christina Bruun Olsson, kunstner

Christina Olssons stemme bliver varm, når hun fortæller om projektet. Hun er imponeret over, hvor meget billederne afslører om taskernes ejermænd og deres hverdag.

»Jeg kan godt lide tanken om, at folk kan se, hvad de andre studerende har med i tasken. Da jeg stoppede folk, sagde alle: Jeg har ikke noget spændende i tasken, men alligevel har hvert billede sin helt egen hverdagspoesi. Fx slår det mig, hvor smukke farverne er på flere af billederne. Og hvor mange, der havde mange overstregningstuscher – nogle kvindelige studerende havde endda et helt farvekodesystem i deres bøger.«

Var der noget, der overraskede dig ved indholdet af taskerne?

»Ja, at jeg ikke fandt nogen kondomer. Og hvor mange unge kvinder, der havde piller i tasken. Men det var også spændende at se, hvad folk havde understreget i deres bøger – fx havde en teologistuderende understreget sætningen Ideen bliver meningsløs uden det, den er idé med. Det er da tankevækkende,« siger Christina Bruun Olsson.

Seneste