Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK TIRSDAG - Hver femte studerende må til lægen med stress - Djøf råber op: Højtuddannede skal ikke bruges til opvask - Taxametersystem ødelægger uddannelser - Nobelprisen i økonomi gik til to amerikanere - Glemt alt om dovne og dumme studerende.
Prisen for at få de bedste karakterer, praktikplads og cv er for en femtedel af de studerende, at de skal en tur til lægen på grund af stress ifølge en undersøgelse, som den faglige organisation Djøf har lavet. Det skriver politiken.dk. Desuden er hver anden studerende ramt af stress. Tallene overrasker ikke direktør for Aarhus Universitets studenterrådgivning Steen Kruse Blinkenberg. Han mener, at stress og koncentrationsbesvær ligger på en top-tre over de problemer, som de studerende henvender sig til studenterrådgivningen med.
Hos akademikerfagforeningen Djøf mener chefkonsulent i Djøf Rådgivning, Maria Damm-Henrichsen, at man skal ansætte folk til det, de er uddannet til, og ikke til alt muligt andet som for eksempel at anrette småkager til møder, gøre rent og trille kaffevognen ind i mødelokalet. Det er en uhensigtsmæssig, dyr måde at spare på, mener hun, ifølge Avisen.dk. Det er ellers trenden i de senere år, at højtuddannede mere og mere skal udføre assistantarbejde, fordi assistenterne er sparet væk i finanskrisens kølvand. Fra Aalborg Universitetscenter siger arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard, at det også kan være stressende at have som ekstraopgaver at skulle holde kontorets toiletter rene og sørge for at der altid er lightsodavand i køleskabet, og at det kan give en følelse af udbrændthed, fordi man skal løbe rundt og lave irrelevante arbejdsopgaver.
Benjamin Carl Egerod, 24-årig statskundskabsstuderende på Københavns Universitet og medlem af Kommunistisk Partis landsledelse, skriver i Arbejderen.dk, at taxametersystemet, som Poul Nyrup Rasmussen-regeringen indførte, og som senere blev gjort til grundsten i uddannelsernes økonomi også har haft den effekt, at der er kommet øget konkurrence mellem uddannelserne – for at opnå flest mulig taxameterkroner. Det betyder, at uddannelsesinstitutionerne bruger utrolige mængder ressourcer på reklamer og markedsføring; penge som burde gå til bedre undervisning i stedet for, mener Benjamin Egerod.
Sveriges Riksbanks økonomipris til minde om Alfred Nobel (der, selv om den er stiftet af Sveriges Riksbank, i daglig tale blot omtales som Nobelprisen i økonomi) gik i år til amerikanerne Lloyd Shapley ved University of California og Alvin Roth ved Harvard University. De har fået prisen for deres forskning i »match making«, for eksempel for at kunne bedømme, hvordan man bedst matcher de ‘rigtige’ studerende til de ‘rigtige universiteter’. Det skriver nobelprise.org, der er Nobelprisens officielle hjemmeside. Deres arbejde kan også bruges til at fordele læger på praksispladser ved et sygehus. Succeskriteret for fordelingen er at opnå en stabil fordeling, så ingen læge kan finde en ledig arbejdsplads, som ville være bedre.
En ny ph.d.-afhandling konkluderer, at mange studerende presses ud i overfladisk læring, fordi der ikke er fokus på, hvordan de studerende lærer, men det har intet at gøre med, at de studerende er dovne eller dumme. Problemet er i stedet, at de tvinges til at lære på måder, der ikke passer til dem. Det vigtigste for en effektiv indlæringsproces er i stedet, at de unge studerende er motiverede, selv om de dybest set ikke går på et studium af personlig interesse, men fordi de er under pres fra ydre faktorer, siger Berit Lassen, der har skrevet ph.d.-en og er adjunkt på Center for Undervisning og Læring på Aarhus Universitet, til information.dk.