Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Hvis jeg var Charlotte

SKIFTING - Bliv videnskabsminister for en dag, lokkede Helge Sander. Og hans videnskabsministerafløser Charlotte Sahl-Madsen lader tilbuddet stå. Professor Arne Astrup gad godt, ligeså studenterpolitikeren Bjarke Rubow, som slår portene op til fredagsbar i ministeriet

Helge Sander (V) nåede så at sige at tage hul på sit fjerde årtusind med over 3.000 dage i videnskabsministerstolen. Som en af sine sidste embedshandlinger udskrev han en konkurrence med den usædvanlige præmie: en dag som minister.

Den konkurrence består, meddeler Videnskabsministeriet. Det bliver bare ikke Sanders velpudsede herresko, men Charlotte Sahl-Madsens damestøvle, vinderen må forestille sig at træde ombord i.

Universitetsavisen bad en håndfuld universitetsdebattører om at forestille sig en dag som minister, og vi fik flere svar, end vi kunne nå at bringe, før Helge Sander blev sendt tilbage i Folketinget.

Forsonlig Sanderoplevelse

De første ministerdrømme indløb fra de to Helge Sander-bashere Sune Auken og Claus Emmeche. De bed ikke bare først til bolle, de bed også, som det ses af nedenstående link, temmelig hårdt.

LÆS: Hvis jeg var Helge – Sander-kritikernes ønsker til en Sander-dag.

Men tonen er straks mere forsonlig og sarkasmefri hos Arne Astrup, professor i human ernæring og eliteforsker med fod under adskillige akademiske projekter om den mad, vi spiser. Astrup adskiller sig vel nok fra debattørernes mainstream her på avisen ved lejlighedsvis at udtale sig helt pænt om regeringens politik for forskningsverdenen.

LÆS: Arne Astrup: Det er ikke Sanders skyld.

Under Helge Sander er de danske universiteter blevet »konkurrencedygtige over for de bedste universiteter i verden,« mener Arne Astrup. Hvad ville han mon stille op, hvis han var minister i en dag?

Astrup ser med det samme en pendant til tv-programmet Undercover chef, hvor en virksomhedsleder forklæder sig som menig arbejder i egen virksomhed og får nye indsigter fra gulvet.

»Hvis jeg kunne beame mig ind i Charlotte Sahl-Madsens legeme for et døgn, så ville jeg tage ud og følge en institutleder på KU’s typiske dag,« siger Arne Astrup.

»Det ville give en rigtig god mulighed for, at ministeren kunne se systemet nedefra. Og dermed måske bedre kunne se, hvorledes regler og bevillingssystemer, som synes indlysende fornuftige oppefra, måske ikke altid virker efter hensigten nede i bunden af systemet.«

»Men,« tilføjer Arne Astrup, »Vi er der jo fortsat på institutterne, for vi synes, det er fascinerende at arbejde med forskning, innovation, uddannelse og formidling i det universitære system.«

LÆS: Konkurrenceopslaget fra Videnskabsministeriet.

Helge på en fredag

Næstformand i Studenterrådet ved Københavns Universitet Bjarke Rubow vil gerne være Charlotte på en fredag.

»Om morgenen vil jeg hoppe ind i ministerbilen og køre ud til Biologisk Institut. Her ville jeg mødes med de studerende fra instituttet og de studerende fra Institut for Geografi og Geologi. Jeg har taget lækker morgenmad med som en anerkendelse af deres flotte stykke arbejde under blokaderne i starten af februar,« siger Bjarke Rubow.

»Under morgenmaden diskuterer vi, hvad vi i fællesskab kan gøre for at rulle de store besparelser tilbage og sikre et højt uddannelsesniveau. Jeg er indstillet på at imødekomme alle deres gode bud!«

Læseren vil bemærke, at transformationen nu er fuldbragt. Bjarke Rubow/Sahl-Madsen har truffet sine første beslutninger som minister. Bjarke Rubow har endda en forudanelse om beslutningernes indhold:

»Efter en god snak, hvor en akut hjælpepakke og flere frie basismidler til uddannelse er kommet på bordet, vender jeg næsen ind mod Videnskabsministeriet igen. På vejen tager jeg forbi Studenterrådet med flødeboller til alle de seje aktive.«

»Tilbage i Videnskabsministeriet sætter jeg mine embedsmænd i gang med at udarbejde et lovforslag, der gør gruppeeksamen mulig igen. Det er jo almindelig sund fornuft. Herfra går turen ned i kommunikationsafdelingen. Det er jo på tide, at forslaget om private universiteter og brugerbetaling afsløres som en and og mediestunt.«

»Jeg har jo hele tiden vidst, at det er et dårligt forslag,« siger Rubow/Sahl-Madsen. »Med sidste uges meningsmåling fik jeg det bekræftet, så nu er tiden kommet til at stoppe det og i stedet foreslå flere penge til universiteterne fordelt som frie midler.«

»Det har været en god fredag indtil videre, men den bliver kun bedre. Klokken er nemlig ved at være 15, så det er tid til at åbne ministeriets døre til alle landets studerende, der er inviteret til kæmpe fredagsbar!«

Seneste