Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
BYFORDYBELSE - Socialdemokratiet og SF vil have de studerende ud i ghettoerne, så områdernes børn og unge får nogle gode rollemodeller i hverdagens omgivelser. Historielektor på KU Jes Fabricius Møller sætter lidt perspektiv på oppositionens godgørende ghettoforslag.
Fremtidens forelæsninger kan foregå i Mjølnerparken, Vollsmose eller Gellerup, hvis det står til Socialdemokratiet og SF, som har foreslået at studerende skal modtage undervisning i ghettoen.
De studerende skal agere rollemodeller for ghettoens børn og samtidig være midt i den virkelighed, de lærer om. Derfor kan det for eksempel være studerende på Statskundskab, Sociologi og Socialrådgiveruddannelsen, der skal indlogeres i Mjølnerparkens betonbygninger og have undervisning om socialt udsatte – med udsigt til de udsatte, der til gengæld har udsigt til de velsituerede unge.
Det er et af en række tiltag, som oppositionen har fremlagt i forbindelse med de kommende forhandlinger om en ny ghettoindsats i Danmark.
Lektor i Historie på Københavns Universitet Jes Fabricius Møller springer ikke umiddelbart op for at genne sine studerende ud til undervisning i ghettoen.
»Hvis man søger forbilleder for social hensigtsmæssig adfærd, er studentermiljøet måske ikke det bedste. Det forekommer mig ikke, at studerende, hvad angår arbejdsdisciplin eller alkoholvaner, sætter en særlig høj standard,« siger han og smågriner af forslaget, som han ikke havde hørt om, før Universitetsavisen refererede det for ham:
»Min umiddelbare tanke er, at vi har foregrebet forslaget på Københavns Universitet ved at installere en filial af ghettoen på KUA. Jeg kan for eksempel pege på lokale 15.1.32, hvor jeg selv
underviser i dette semester. Lokalet minder mest om noget, der ikke er blevet sat i stand, siden det blev indrettet som hobbyrum i en bulgarsk traktorfabrik i 1960erne.«
Ifølge Fabricius Møller er tanken om en ghettobaseret universitetsudfoldelse slet ikke af ny dato. For godt et århundrede siden stiftede kristne akademiske velgørere såkaldte ’University Settlements’ i Londons fattige bydele, så underklassen kunne få en indsprøjtning af elitekultur og blive hævet op på et højere civilisatorisk niveau.
»I København oprettede man efter engelsk forbillede ’Settlementet’ på Vesterbro, der faktisk gør et glimrende stykke arbejde,« siger han og fortsætter:
»Det interessante er, at vi ser en tilbagevenden til denne tanke. For tredive eller fyrre år siden ville tilgangen være, at de studerende skulle ud i samfundet for at lære af manden på gulvet, men
nu er vi tilbage ved idéen om, at elitekulturen skal smitte af på underklassen.«
chz@adm.ku.dk
khkr@adm.ku.dk