Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Idræt fejrede 100 år på KU med guldæg og råbesang

Institut for idræt ved, hvordan man fejrer en 100-årig fødselar med maner. Idrætsfagets jubilæum blev feteret med piruetter og badutspring, klavertoner fra en gademusiker og ikke mindst en dansk eliteroer, der blev sammenlignet med et tysk chokoladeæg

REPORTAGE – I 1909 blev det muligt at læse bifag i gymnastik på Københavns Universitet (KU). Over et styrketræningslokale i en af instituttets egne idrætshaller fejrer idrætten denne tirsdag sit 100 års jubilæum.

Videnskabsminister, Helge Sander, rektor for Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, og dekan for Det Naturvidenskabelige Fakultet, Nils O. Andersen, er mødt op for at tale rosende om den tværvidenskabelige fødselar og om idrættens voksende betydning i det moderne velfærdssamfund, socialt og sundhedsmæssigt.

Guldægget

Et af navnene på dagens gæsteliste er Danmarks mest succesfulde roer, Eskild Ebbesen, der i anledningen af instituttets jubilæum blev fejret med KU’s nye hæderstitel ’æresalumne’, som gives til personer, der har ydet en enestående indsats inden for deres faglige felt. Dermed er Eskild Ebbesen nu optaget i en eksklusiv klub, der blandt andre også tæller Johannes Møllehave og Suzanne Brøgger.

Eskild Ebbesen blev cand.scient i humanfysiolog i 2001 og har siden arbejdet med forskellige sundhedsprojekter. Han var den eneste faste roer på Danmarks mest succesfulde båd gennem tiderne, Guldfireren, og kan slæbe ikke mindre end tre OL-guldmedaljer, seks VM-guldmedaljer, en OL-bronzemedalje og to VM-sølvmedaljer med sig om halsen.

»Eskild favner meget bredt som kommunikator og formår at få sit budskab ud. Han er som et Kinderæg. Både en sportsmand, iværksætter og akademiker. Hele tre ting på en gang!« siger prorektor Lykke Friis, inden hun overrækker Eskild Ebbesen hædersbeviset.

»Det er fantastisk at blive udvalgt. Det er motiverende at blive bekræftet i, at det, jeg i så mange år har interesseret mig for og beskæftiget mig med, er det rigtige,« fortæller en populær Eskild Ebbesen Universitetsavisen i en af mingle-pauserne, hvor de tilstedeværende kan forfriske sig med smooth jazz, kanapeer, vin, ost og melon.

Toner fra Strøget

I gamle dage var det levende samspil mellem musik og bevægelse, sport og kunst en selvfølgelighed. Derfor danser de to studerende Eva Kold Graversen og Rune Bjerregaard Engel publikum igennem gymnastikkens historie de sidste 100 år til levende musik, ’Piano Lovers’ spillet af Yul Anderson.

Iført farvestrålende batik t-shirt, sorte og gule Adidas-bukser og den klassiske alpehue akkompagnerer gademusikeren, der normalt sidder med sit klaver i Købmagergade, de to performere på eventyrligste vis. Med bevægelser fra gammeldags gymnastik til DGI’s Verdenshold har danserne både yndefulde plieer og baglæns saltomortaler på repertoiret.

Toner fra hjertet

Men det er ikke kun blid jazz og køn klaverklang, der lyder denne eftermiddag. Til en rigtig fødselsdag hører også umelodiske, hjemmelavede lejlighedssange. Og det er hvad lektor Lars Nybo med oprejst pande og et vildt glimt i øjet giver gæsterne.

Under temaet ’Folket har brug for motion’ har han skrevet ikke mindre end fire sange, der udgør en farverig palet af musikalske genrer. Han sender selskabet hjem med ordene:

»Hun vil have en rapper/en der springer rundt på trapper./Men det, der er essensen, er/ at hun får en fyr uden problemer med potensen.« Efterfulgt af hooligansangen:

»Idræt, idrææt, IDRÆÆT, IIIIDDDRRRÆÆÆTTT!«

Seneste