Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
NAVNE - Else Trangbæk tog idrætten hele vejen fra gymnastiksalen over de Olympiske Lege som elitegymnast til professor og institutleder på Københavns Universitet.
Professor emeritus Else Trangbæk fyldte 70 år den 7. februar 2016.
Som barn og ung i Viborg Gymnastik Forening fik hun grundlagt et stærkt engagement i såvel idræts- som foreningliv. Else Trangbæk deltog fra første færd, da foreningen som en af de første i Danmark fik ‘kvindelig idrætsgymnastik’ på programmet.
Siden blev hun dansk mester i ottekamp seks gange, første gang som 18-årig, og landede i årene der fulgte over 20 danske mesterskaber i forskellige enkeltdiscipliner.
Sportskarrieren peakede, da Else Trantgbæk deltog som Danmarks første kvindelige konkurrencegymnast ved OL i Mexico i 1968.
Efter at være blevet gift, mor og have taget en bankuddannelse tog Else Trangbæk en studentereksamen og læste videre – både på daværende Danmarks Højskole for Legemsøvelser, DHL, og på Institut for Historie på Københavns Universitet.
Herfra blev hun cand.mag. i 1980. Og i 1987 blev hun lic.phil. på afhandlingen Mellem leg og disciplin om gymnastikken i Danmark i 1800-tallet.
Den akademiske karriere – som altså ikke er indstillet, Else Trangbæk er fortsat tilknyttet Institut for Idræt og Ernæring som professor emeritus – tog fart, da hun blev ansat som adjunkt på DHL og ledede forskningsafdelingen her i perioden 1989-95.
Fra 1992 var hun tillige leder af KU’s Center for Idrætsforskning, og da DHL blev en del af Københavns Universitet, fik hun i 1998 stillingen som lektor ved det nye Institut for Idræt. Hun virkede som professor med særlige opgaver i idrætshistorie fra 2006 og i en periode også som institutleder.
I sin forskning har Else Trangbæk især koncentreret sig om to hovedspor: gymnastik- og idrætshistorie samt køns- og kvindehistorie. Disse spor fletter sig sammen i bogen Kvindernes idræt – Fra rødder til top, som hun udgav på Gyldendal for ti år siden.
I bogen kan man fx læse om et svømmestævne, hvor kvinderne ikke blev nævnt ved navn i programmet, og hvor de efter konkurrencen svømmede bort, så publikum aldrig så andet end deres badehætter.
Else Trangbæk er en af pionererne, der har givet kvinderne og deres idræt både navn og historie. Tillykke!
Kilde: Dansk Kvindebiografisk Leksikon og ku.dk
uni-avis@adm.ku.dk