Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK TIRSDAG - Indslusningsløn for nyuddannede akademikere genopstår - Derfor bliver hjernen træt, når du dyrker motion - Professor: Tvivl om banebrydende hiv-kur - Informationsmøde om Europas største videnskabelige konference - HUM har fundet opskriften på at søge EU-stipendier - Dansk forskning er ved at blive et internationalt forbillede.
Dansk Jurist- og ØkonomForbund (Djøf) er glad for, at den såkaldte praktikantordning, der blev indført første gang i 1995, nu genopstår og gør det muligt for staten at ansætte nyuddannede akademikere til 80 procent af deres rigtige løn. Ordningen er målrettet højtuddannede med mindst et års arbejdsløshed bag sig, der nu kan ansættes i en såkaldt introduktionsstilling.
Politiken, 1. sektion, side 10, mandag 4. marts 2013.
Et forskerteam ved KU kan nu for første gang forklare, hvorfor hjernen bliver træt, når vi dyrker motion, skriver nyheder.ku.dk. For eksempel kan en maratonløber lige før målstregen enten ramme »muren« på grund af syre i lårene, eller fordi hjernen giver op. Når det gælder om at forstå, hvorfor hjernen giver op, så er nøglen, at signalstoffet serotonin, der normalt virker som en speeder, i forbindelse med motion kan frigives i så store mængder, at det kan ende med at virke som en bremse i stedet.
Jens Lundgren, professor i virussygdomme ved KU og Rigshospitalet, stiller spørgsmålstegn ved, om det virkelig skulle være lykkedes forskere at kurere et spædbarn fra Mississippi, som blev født med hiv-virus i kroppen, skriver Jyllands-Posten. Forklaringen er, at man kan godt have hiv-virus i kroppen uden nødvendigvis at være smittet med hiv.
KU indbyder forskere, administratorer og samarbejdspartnere til at komme og høre om Euroscience Open Forum (ESOF) den 13. marts 2013. Fremmødte kan blandt andet høre om, hvad de får ud af at deltage i ESOF 2014, skriver Nyheder fra KU’s intranet (kræver login). ESOF er Europas største videnskabelige konference og afholdes i København den 21.-26. juni 2013.
På Det Humanistiske Fakultet (HUM) på KU har de fået sat processen med at tiltrække internationale forskere på EU-bevillinger i system, skriver Nyheder fra KU’s intranet (kræver login). Indtil videre har Danmarks Grundforskningsfonds Center for Tekstilforskning på Humaniora opnået et konkret afkast i form af ni EU-finansierede Marie Curie Mobility Fellowships ved at investere ekstra tid og penge i selv at udvikle de internationale ansøgere og hjælpe dem gennem ansøgningsjunglen.
Ifølge Jens Oddershede, rektor på SDU og formand for Rektorkollegiet i Danske Universiteter, og Lauritz B. Holm Nielsen, rektor på Aarhus Universitet og næstformand for Rektorkollegiet, så har det danske forskningssystem sejret. Det er blevet gentænkt ved en kombination med tilførsel af ressourcer og ændring af ledelsesformer. De to rektorer skriver i Jyllands-Posten, at en svensk rapport konkluderer, at mens det er gået frem for Danmark, så dansk forskning kun i konkurrence med Holland og Schweiz står til at gøre rangen stridig som den med størst gennemslagskraft, så er Sveriges situation på området nu nærmest kritisk. Sverige var ellers førende for nogle få tiår siden. Dengang udgjorde basismidlerne til svensk forskning 80-90 procent, men efter 1990’erne faldt de til 51 procent i dag, og det har været med til at underminere det svenske forskningssystem.
Jyllands-Posten, 1. sektion, Debat side 23, tirsdag 5. marts 2013 – eller efter login på Jp.dk.
anfj@adm.ku.dk