Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Sikkerhed — Der var ingen brandalarmer, der reagerede, da en transformator gik i brand mandag. Branden blev opdaget af en gruppe specialestuderende, der måtte evakueres dagen inden, de skulle aflevere. Situationen får nu universitetet til at gennemgå sikkerheden.
Det har vist sig at være en transformator, der var kilde til mandagens brand under bygning 16 på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Men det stod endnu uklart, da statskundskabsstuderende Valdemar Rosenberg som den første opdagede røgen.
Han sad på sit specialekontor og var ved at lægge sidste hånd på specialet, der skulle afleveres inden for et døgn, da der pludselig kom højlydte brag ude fra gangen.
»Det lød som om, at man slog en hammer mod en ståldør eller sådan noget. Så jeg tænkte, at det var håndværkere, og derfor ville jeg bede dem om ikke at larme på dagen, hvor vi skulle til at aflevere.«
Men da han fulgte lyden til den anden side af gangen, kunne Valdemar Rosenberg konstatere, at larme kom fra skydedøren til det rum, hvor transformatoren befandt sig:
»Der kom sort røg ud af toppen og siderne af døren. Så jeg tænkte med det samme, at det ikke var så godt, og jeg skyndte mig derfor tilbage for at pakke min computer med specialet sammen, og så bankede jeg på dørene hos de andre specialestuderende,« fortæller han.
Den højlydte lyd var det eneste, der alarmerede ham. For hverken Valdemar Rosenberg eller de andre specialestuderende, Uniavisen har talt med, så eller hørte til nogen brandalarmer dernede.
Det var i stedet Valdemar Rosenberg, der måtte advare de andre specialestuderende om, at noget var galt. Mens han bankede på andre specialekontorer, forsvandt både lys og strøm, og indenfor kort tid var den øvre del af rummet dækket af et tykt lag røg.
For enden af gangen, i et rum lige overfor transformerstationen, sad Sarah Holst Højland og hendes specialemakker, der var ved færdiggøre deres speciale i psykologi.
»Vi hørte nogle brag på gangen, som vi først troede var et maskingevær, fordi brandalarmen ikke gik. Jeg blev faktisk bange for, at det kunne være et skoleskyderi,« fortæller Sarah Holst Højland, der er gravid på femte måned.
De to studerende turde derfor ikke undersøge, hvad der foregik ude på gangen, og åbnede i stedet et vindue i kælderlokalet, hvor den øverste fjerdedel gik ud mod gadeplan.
»Vinduet var dækket af en tung rist, som jeg gudskelov kunne løfte, så vi kunne komme ud,« fortæller hun.
Da de specialestuderende kom ud på gadeplan, kunne Valdemar Rosenberg så advare campusbetjentene om, at der slet ikke havde været nogen brandalarm:
»Hvis jeg ikke tilfældigvis havde tjekket lyden, kunne der være gået lang tid, inden nogen havde opdaget det. Der gik jo ingen brandalarmer dernede, og det synes jeg godt nok er vildt, når de har placeret studerende så tæt på en transformator, der tilsyneladende kan gå i brand,« fortæller Valdemar Rosenberg.
Kommunikationschef på fakultetet, Rune Heiberg Hansen, fortæller, at branden har givet anledning til, at man gennemgår sikkerheds- og brandsinstrukserne på CSS:
»Fakultetet skal været et sikkert sted at være. Og der er det virkelig uheldigt, hvis vi er et sted, hvor gravide skal kravle gennem et vindue,« siger han og forklarer, at man vil sætte sig ned på tværs af ledelser på fakultetet og service-afdelingen for at drøfte, hvad man har lært af situationen.
Brandsituationen betød, at mange af de over 400 ansatte og næsten 7.000 studerende på fakultetet blev sendt hjem mandag, og tirsdag var undervisningen så aflyst. Fra onsdag morgen kan campus dog bruges som sædvanligt, med undtagelse af det enkelte sted i kælderen i bygning 16, hvor transformatoren stod, fortæller Rune Heiberg Hansen.
Både Valdemar Rosenberg og Sarah Holst Højland samt deres specialemakkere havde fået deres computere med ud af kælderen, da de flygtede, men resten af deres ting kunne de først afhente mange timer senere. Det betød, at specialeprocessen blev forskudt.
»Vi afleverede klokken 18 i stedet for 14, som vi havde planlagt. Så vi kom i mål. Men det er ikke sådan en afslutning på specialeprocessen, man glemmer foreløbigt,« lyder det fra Sarah Holst Højland.
Årsagen til branden står endnu ikke klart.