Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Ingen lukket fest, men måske ret dyr

FOLKEFEST? - Nogle må betale for deres billetter; andre inviteres og kommer gratis med, men alle er velkomne ved universitetets årsfest – også guder og gudinder og popsangerinder.

Der grines og snakkes, og alle gæster virker velfornøjede og opsatte på fest. Det er universitetet og dets fremmeste forskere, undervisere og studerende, der fejres, og ifølge flere danske medier har man da også grund til at være glad, hvis man er blevet lukket ind i varmen.

Anklagen har i den forgangne uge lydt, at Københavns Universitets årsfest på uheldig vis er med til at tydeliggøre skellet mellem stedets ledelse og dets mere almene studerende og medarbejdere, idet kun de udvalgte få får lov til at være med.

Spørger man vicedirektør Jasper Steen Winkel, er årsfesten en åben fest, hvor alle kan deltage og bliver opfordret til at deltage. Men alle på KU kan af rent logistiske og økonomiske årsager ikke inviteres, så de mest interesserede får lov at betale for deres billetter.

Fest i nye rammer

I år afholdes festen som noget ganske nyt i DR’s koncerthus, og stedet summer af liv og lyden af knitrende kjoler på denne aften, hvor dronningen, universitære pinger og studenterpolitikere er inviteret til galla og fejring af universitetets bedrifter i det forgangne år.

Traditionelt har årsfesten været afholdt i Det Kongelige Teater eller Operaen. I år er en mindre elitær lokation blevet valgt, og blandt festens gæster er der generelt god opbakning til det lille brud med traditionerne.

»Det er meget godt at prøve noget nyt,« siger Jeanet Kragerup, der i mange år sammen med sin mand har deltaget i universitetets årsfester. Hun mener, at aftenens program formår at levere noget for enhver smag.

Vicedirektør for kommunikation Jasper Steen Winkel siger, at der ikke er tale om noget egentligt kursskifte:

»Der er ikke så meget politik i det her. I år havde vi bare lyst til at prøve noget andet end det sædvanlige. Vi vil også gerne kunne stå frit i forhold til at sammensætte vores eget program og ikke være bundet af Operaens repertoire.«

Sammenholdets styrke

Derfor er valget faldet på DR’s Koncerthus, der i dagens anledning er iklædt helt særlige universitetsklæder. På bygningens blå facade troner to gigantiske projektioner af de græske guder Apollon og Athene.

Statuerne er normalt at finde i universitetets hovedbygning på Frue Plads, hvor de står som symboler for selve universitetets idé og fundament. Apollon er gud for kunst, litteratur og musik, og Athene er (blandt andet) gudinde for videnskab. Sammen står de stærkest.

»Universitetets oprindelige koncept er, at den ideelle syntese opstår, når human- og naturvidenskaber kombineres,« siger art director Pete Burke, der har skabt grafikken. Han fortsætter:

»En af de gode ting ved universitetet er netop, at det er en hot pot, en blanding af mennesker og idéer.«

Således mødes Apollon og Athene denne ene aften på Koncerthusets facade, mens høj og lav, ledelse og studerende, inviterede og betalende gæster samles om champagne, musik og kanapeer inden døre.

Folkets sangerinde

En ting, disse mange grupper tilsyneladende har til fælles, er begejstringen over valget af Tina Dickow som en af aftenens to musikalske, bærende dele. Dickow er blevet et folkeeje med sin enkle musik, der appellerer til mange.

»Festen præsenterer mere moderne underholdning, end den plejer; det er mere let,« bemærker institutleder Niels-Henrik Holstein-Rathlou.

Bevidst kursskifte eller ej: Årsfesten 2011 fremstår ifølge dens gæster mere folkelig, end den plejer. Og det kan måske også i fremtiden blive afgørende for på tværs af universitetet at skabe det helt nødvendige sammenhold, Apollon og Athene repræsenterer.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste